KRAFT

Mistet styringen over kraftsystemet

Statnett og Statkraft mistet styringen med nett og kraftstasjoner under ekstremværet Dagmar i fjor. NVE krever mer robuste sambandslinjer.

Da stormen ”Dagmar” herjet i romjula 2011, var det ikke bare kraftnettet som ble rammet: Fiberbaserte sambandslinjer på Vestlandet ble også satt ut av drift.

Disse sambandslinjene er essensielle for Statnetts kommunikasjon med nett og anlegg, og for Statkrafts kommunikasjon med kraftverkene.

I et brev som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, beskrives hvordan selskapene mistet kontrollen:

”I en periode hadde ikke Statnett oversikten over tilstanden i nett og anlegg i Sogn og Fjordane eller Statkraft over produksjonsanleggene i hele region vest. Selskapene mistet da også styringsmuligheter for disse objektene,” skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også: Dagmar koster nettselskapene dyrt

Sårbar infrastruktur

NVE mener utfallet av fiberlinjene og telefoni- og mobilsamband flere steder i landet ”illustrerer sårbarheten i nåværende infrastruktur.”

Nå krever NVE at selskapene innen 1. juni svarer på hvordan de vil gjøre sambandslinjene mer robuste, også ved ekstremvær.

”NVE ber om å bli nærmere orientert om de planer og tiltak Statnett og Statkraft utarbeider for å øke robustheten til sine fibernett til driftskontrollsystemene,” heter det i brevet.

Særlig fokus vil NVE ha på de viktigste driftskontrollsystemene i kraftforsyningen.

Les også: – Kraftselskapene bør bruke nødnettet

Prioriterte kraftnettet

Bruddene skjedde både i fiberlinjer som var leid, og fiberlinjer eid av lokale nettselskaper der Statnett deler kapasitet.

Fiberlinjene var i hovedsak strukket på kraftlinjer i distribusjonsnettet. Da ”Dagmar” herjet som verst, forårsaket det massivt trefall som ødela stolper og linjer på nettet i områdene Ørsta, Høyanger og i nærheten av Borgund.

De lokale nettselskapene prioriterte å rette feil i kraftnettet, og det medførte til dels lang gjenopprettingstid for fibernettet, ifølge NVE.

Les også: Strømnettet tåler ikke norsk vær

Svært utsatt

Været gjorde det også vanskelig for reparasjonsmannskapene å komme frem til skadestedene. I tillegg var det vanskelig å få tak i mannskap fra fibersamarbeidspartnere, ifølge Statnett.

Statnett sier også at fiberlinjer på 22kV, og muligens 66 kV kraftlinjer, er "svært utsatt for ras og trefall".

 

Les også:

Varsler mer ekstremvær

Miljøfarlig sikring av telenettet

Vil bruke 50 milliarder på ti år

Dårlig forsyningssikkerhet i nord 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.