SAMFERDSEL

Ministeren vil ikke svare om tilliten til Bane Nor-ledelsen – kaller inn styret til hastemøte

Vil ikke svare på TUs gjentatte tillit-spørsmål.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård vil kalle inn styret i Bane Nor til hastemøte mandag eller tirsdag neste uke. Lengst til høyre er Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård vil kalle inn styret i Bane Nor til hastemøte mandag eller tirsdag neste uke. Lengst til høyre er Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund. Foto: Eirik Helland Urke
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Torsdag utsatte Bane Nor igjen gjenåpningen av Follobanen. Nå er åpningsdatoen 12. februar. Banen var allerede et år utsatt da den åpnet 11. desember. Den måtte stenge en drøy uke etter åpning og skulle egentlig åpne i romjula. Så utsatte Bane Nor åpningen til 1. februar. Nå er altså 12. februar den foreløpige datoen. 

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier til TU at han er skuffet over at Follobanen ikke åpner 1. februar, men han mener det er riktig å kommunisere utsettelsen på et tidlig tidspunkt.

Han varsler imidlertid at han vil kalle inn styret i Bane Nor til hastemøte neste uke, og han vil ikke svare på TUs gjentatte spørsmål om han har tillit til at Bane Nor-ledelsen er den rette til å lede selskapet etter at Follobane-krisen er løst. 

Kaller inn styret til hastemøte

– Har du tillit til Bane Nor-ledelsen etter alle disse utsettelsene og lovnadene som ikke blir innfridd?

– Vi er urolige over at man ikke klarer å gjennomføre de planene man kommuniserer om til oss eller ut til passasjerene. Derfor har vi sagt at vi skal snakke med Bane Nor tidlig neste uke for å få en vurdering av realismen i de nye planene og også Bane Nors håndtering av hele saken. Det er også naturlig i den forbindelse å få noen vurderinger av infrastrukturen generelt, jamfør det togpassasjerene opplevde i helst, med stadig stengninger og forsinkelser.

– Men har du tillit til Bane Nor-ledelsen etter dette?

– Jeg har tillit til at de nå gjør det de kan for å få Follobanen opp å stå igjen, men jeg har også tenkt å kalle inn til styremøte og ser fram til å få deres synspunkter.

– Men har du tillit til at denne ledelsen er den rette til å ta Bane Nor videre også etter disse problemene er løst?

– Nå er vi i en situasjon hvor selskapet må ha full fokus på å få Follobanen i drift igjen. Og så har vi sagt at vi skal ha ekstern gjennomgang av saken. Bane Nor skal ha en ekstern og intern gjennomgang av saken. Og Jernbanetilsynet har sagt at de vil gjennomføre tilsyn etter stenging av Follobanen og hendelsen i Romeriksporten, og det mener jeg er bra.

Vil ikke svare på tillit-spørsmål

– Så du vil ikke svare på om du mener denne Bane Nor-ledelsen er den rette til å ta Bane Nor videre også etter dette?

– Nei, det jeg svarer er at jeg har tenkt å kalle inn styret til et møte og ser frem til å få deres synspunkter knyttet til denne saken.

– Så du vil ikke svare på om du har full tillit til Bane Nor-ledelsen?

– Nei, jeg svarer på at jeg har tillit til at de fortsetter arbeidet med gjenåpningen av denne banen. Det er det aller aller viktigste nå. Så er vi opptatt av å finne de bakenforliggende årsakene og få en full gjennomgang av saken. Det er mitt fokus PT. Pluss at jeg ønsker å ha en samtale med styret. 

– Ønsker du å høre hva styret tenker om tilliten til ledelsen i Bane Nor?

– Jeg er opptatt å høre hva de tenker om realismen i planene og håndteringen av denne saken.

– Men du er ikke interessert i å høre hvordan deres tillit til Bane Nor-ledelsen er?

– Jeg kommer ikke til å gå noe nærmere inn i hva jeg skal snakke med styret om enn det jeg har gjort nå, svarer Nygård.

Han sier møtet vil finne sted i Samferdselsdepartementet enten førstkommende mandag eller tirsdag. 

Skal snakke med styret om bonusavtalen

Torsdag ble det kjent at Bane Nor og AGJV hadde inngått en tilleggsavtale verdt 483 millioner for at entreprenøren skulle bli ferdig med Follobanen i tide til den offisielle åpningen 11. desember. Aftenposten meldte først om pengesummen. 

Nygård sier opplysningene om tilleggsavtalen var kjent for ham.

– Du reagerer ikke på pengesummen?

– Summene har ikke jeg hatt noe grunnlag for å vurdere nærmere, men kunnskapen om tilleggsavtale er kjent for departementet og meg og ble rapportert om i Stortinget forrige uke. 

– Hva synes du om at de gir en bonus på en halv milliard hvis de klarer å fullføre?

– Jeg har ikke noe grunnlag for å gå nærmere inn i hva de har gjort knyttet til det, det må nesten styret svare ut. Jeg registrerer at de har inngått en sånn avtale, og jeg vil ta opp denne saken med styret i neste uke og få deres vurdering av det, svarer han. 

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.