DATATELE

Min Side snart klar

PROBLEMET: Myndighetene sliter med å finne en sikker nok løsning for å logge seg på Min Side. PKI - Public Key Infrastructure - skal være en trygg måte å identifisere personer elektronisk.
PROBLEMET: Myndighetene sliter med å finne en sikker nok løsning for å logge seg på Min Side. PKI - Public Key Infrastructure - skal være en trygg måte å identifisere personer elektronisk.Bilde: Arkivfoto

Det går trått - og det har gått utrolig trått - med tidligere moderniseringsminister Morten Meyers prestisjeprosjekt, Min Side.

Utsettelser etter utsettelser preger prosjektet som skulle gi alle nordmenn sin egen skreddersydde portal inn i all offentlig informasjon.

Den rødgrønne regjeringen med Fornyings- og administrasjonsdepartementet i spissen har likevel ikke lagt prosjektet Min Side på hylla.

Den gløden som den tidligere ministeren utviste, er imidlertid vanskelig å få øye på. Problemt har vært sikkerhet. En foreløpig vei utenom stakes ut.For stramme tidsplaner

– Da vi kom i regjeringsposisjon, så vi at tidsplanene, som allerede ble forlenget under den forrige regjeringen, ble for stramme, sier politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Jørund Leknes.

Han bedyrer at regjeringen var nødt til å bruke mer tid på Min Side for å få prosjektet i havn.

- Nå opplever vi at den sikkerhetsløsningen som hele prosjektet hviler på, faller fra hverandre. Det går ikke an å lansere en slik portal uten en bombesikker innlogging til sin egen personlige informasjon, sier Leknes til TU.

Ut på markedet

Innloggingen i Min Side var basert på den såkalte sikkerhetsportalen, som var utviklet av BBS for Brønnøysundregistrene. Selve de digitale nøklene i form av ID-tjenester skulle kjøpes på det private markedet.

Det var meningen at borgerne skulle bruke eksisterende ID-løsninger fra Buypass som har rundt en og en halv million brukere, og BankID med en halv million.Sikker pålogging mangler

Nå er datasystemet Min Side ferdig utviklet, og mange av de underliggende tjenestene er klare til bruk.

Likevel vil det ta tid før det norske folket kan logge på. Verken Buypass eller BankID ville stille sine systemer til rådighet for Sikkerhetsportalen, og i sommer ble hele den statlige portalløsningen lagt ned.

SMS-passord

– Vi kunne ha lansert Min Side allerede på vårparten, men uten en sikker pålogging kan vi ikke starte tjenesten. For å løse dette jobber vi nå på to områder. opplyser Leknes.

- Det første er å etablere en passord-løsning basert på SMS. Det vil si at brukerne får et passord på SMS til sin mobiltelefon i stedet for en smartkortløsing. Dette skal vi gjøre raskt for å få i gang Min Side. På lang sikt skal vi etablere en ny sikkerhetsportal for hele offentlig sektor. Den skal tillate innlogging for både privatpersoner, bedrifter og andre som har bruk for effektivt samarbeid, sier Leknes.En annen forretningsmodell

Forretningsmodellen som den statlige sikkerhetsportalen baserte seg på, var ikke spiselig for Buypass.

– Den ble altfor kostbar for statlige etater og kommuner som skulle legge sine tjenester i Min Side. Den ville også hindre innovasjon og teknologisk utvikling, sier adm. direktør Gunnar Lindstøl i Buypass.

Han mener at sikkerhetsportalen ville sette en svært høy pris for hver pålogging.

Kruttet en gang til

– Hvis vi senket prisene eller tilbød teknologiforbedringer for å konkurrere bedre, ville ikke det komme innbyggere, kommuner eller etater til gode. Vi ønsker oss en annen forretningsmodell hvor alle kunder får glede av konkurransen i markedet.

Lindstøl peker på at det mer enn nok gode og utbredte løsninger i markedet bygget på solid infrastruktur. Han mener det ikke er nødvendig å finne opp kruttet på nytt.

Han synes måten bedriften rapporterer inn informasjon til det offentlige gjennom Altinn på er en ypperlig modell som kan utnyttes videre til Min Side.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.