KRAFT

Milliardresultat for Statnett

Dårlig overføringskapasitet i nettet ga Statnett to milliarder ekstra i inntekter i fjor. Overføringstap i nettet kostet på sin side en milliard. Her Statnetts anlegg på Husebybakken i Oslo.
Dårlig overføringskapasitet i nettet ga Statnett to milliarder ekstra i inntekter i fjor. Overføringstap i nettet kostet på sin side en milliard. Her Statnetts anlegg på Husebybakken i Oslo. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
18. feb. 2011 - 15:27

Statnettkonsernet fikk i 2010 et resultat etter skatt på 2.228 millioner kroner, av driftsinntekter på totalt 7.247 millioner kroner.

Redusert nettleie

Driftsinntektene vokste enormt fra 2009, da de var 2.862 millioner kroner.

– De økte inntektene for 2010 skyldes i hovedsak flaskehalsinntekter på grunn av prisforskjeller mellom prisområder. Inntekter utover inntektsrammen fra Norges vassdrags- og energidirektorat vil bli tilbakeført til kundene i form av redusert fremtidig nettleie. Av driftsinntektene utgjorde denne merinntekt 2 178 millioner kroner i 2010, skriver Statnett i en pressemelding.

Bare i fjerde kvartal var denne merinntekten på 627 millioner kroner, og akkumulert var merinntektene på 1.545 millioner kroner ved utgangen av 2010.

Betalte ut

Statnett investerte i 2010 snaue 1,9 milliarder kroner, mot knapt 1,3 milliarder i 2009. Konsernet betalte ut (estimert) 28,2 millioner kroner for utfall i overføringsnettet i fjor, gjennom den såkalte KILE-ordningen.

Det var langt mer enn i 2009, da summen var 19,3 millioner kroner.

Kostbart overføringstap

Som en konsekvens av de høye overføringene av kraft som ble registrert sist vinter, ble forsyningen til flere store belastningssentre drevet uten tilfredsstillende reserve, melder Statnett.

– Dette er en situasjon som krever at Statnett i økende grad tilpasser og skreddersyr sitt beredskapsopplegg, blant annet reparasjonsberedskapen, inntil en nødvendig forsterkning av nettet er gjennomført. Endringen av beredskapsopplegget vil skje i samarbeid med lokale og regional selskaper med ansvar for detaljforsyningen og i samråd med NVE, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Kostbart overføringstap

Totalt ga overføringstap i nettet driftskostnader på 1.058 millioner kroner, opp fra 708 millioner kroner året før.

Det er likevel ingen dramatisk forklaring på økningen.

– Endringen i overføringstap mellom 2009 og 2010 skyldes rett og slett økt kraftpris fra 2009 til 2010, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Systemprisen for hele 2010 var i gjennomsnitt 425,96 kr/MWh, mens den i 2009 var 306,47 kr.

Les også: Riis-Johansen: – Strømnettet i nord er for dårlig

Vil slå sammen 80 nett

Stor respons på strømsparingskampanje

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.