NETTARKIV

Miljøvennlige energikilder

Enova

I TU nr 27/02 viser Anders J. Steensen til prosjektene som Enova så langt har gitt støtte til i 2002. Av de 13 prosjektene gjelder 5 varmepumper, 6 bruk av biobrensel og 2 bruk av biogass og alle produserer vannbåren varme.

Enova er Olje- og energidepartementets selskap for miljøvennlig energiomlegging. I intervjuet sier olje- og energiminister Einar Steensnæs at han ikke vil ha panelovner i nye bygg. Han satser på vannbåren varme.

Vannbåren varme produseres i Norge av nær sagt alle slags energikilder som olje, gass, kull, koks, ved, sagflis, briketter samt elektriske varmekolber og varmepumper basert på vannkraft. Enovas prosjekter satser på varmepumper, biobrensel og biogass, altså kilder både med og uten utslipp.

Nå er de slik at elektriske panelovner av praktiske årsaker fremdeles er meget aktuelle i privathus. Sammenlignet med vannbåren varme i forskjellige former er installasjon, bruk og vedlikehold meget enkelt. De er ikke forurensende, billigere og totalt sett mindre ressurskrevende. Erfaringen med nye vannbårne systemer er også liten.

For at alle skal få en bedre forståelse av problemstillingen bør Enova redegjøre for hvordan de vurderer miljøvennligheten av de forskjellige energikildene. Det gjelder hele kjeden fra anlegg, produksjon, transport, drift og vedlikehold og det må angis hvilke målekriterier som brukes i de enkelte leddene. Ellers vil en lett snakke forbi hverandre.

Sivilingeniør Kaare Flaate

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.