MILJØ

Miljønettverk i Kina

Miljøinvesteringene i Kina er formidable. De neste årene blir de enda større.

Kineserne har lansert en 3R-politikk: Reduce pollution, Recycle waste og Reuse materials. Innen alle disse områdene har norske bedrifter både kompetanse og teknologi. Problemet er at bedriftene er for små til å gå inn i Kina alene, og de mangler produkter og kunnskaper for å levere mer komplette anlegg og systemer. Løsningen er samarbeid.

- Kineserne har allerede stor tiltro til Norge og norsk miljøteknologi. Dette må vi utnytte. Bedrifter som er konkurrenter hjemme, må slå kreftene sammen og danne nettverk og clustere, sier Eksportrådets representant i Beijing, Harald Nævdal. Eksportrådet vil nå danne et miljønettverk.

Milliardinvesteringer

Kina har enorme miljøproblemer og er klar over det. Det pumpes penger ut over landet for å ta igjen den galopperende økonomiske vekstens etterlatenskaper og reparere tidligere synder. Mens landets økning i BNP er på ca. åtte prosent, er økningene i miljøinvesteringer på 15-20 prosent.

I løpet av fire år skal det investeres i miljøtiltak for 85 milliarder dollar (ca. 620 milliarder kroner). OL i Beijing skal i 2008 arrangeres i verdens reneste by, hevder myndighetene.

Ting tar tid

- De store internasjonale selskapene går tungt inn og kjemper om prestisjeprosjektene i og rundt storbyene. Norske bedrifter kan glemme disse og jobbe for å ta mange av de små, men like viktige for miljøet, sier Nævdal.

Han advarer norske bedrifter mot å prøve å klare seg alene og mot å tenke kortsiktig. I Kina gjelder TTT (Ting Tar Tid) mer enn noe annet sted. I tillegg kreves det ressurser i form av tilstedeværelse og innsats - både hjemme og ute.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.