MOTOR

Miljøbiler kan ødelegge tunneler

Dersom samferdselsministeren får mange slike hydrogenbiler på veiene, kan hun få nye sikkerhetsutfordringer knyttet til tunneler, hevder britiske forskere.
Dersom samferdselsministeren får mange slike hydrogenbiler på veiene, kan hun få nye sikkerhetsutfordringer knyttet til tunneler, hevder britiske forskere. Bilde: Mona Strande

Hydrogenbiler er bra for miljøet, men kan by på potensielle farer i tunneler. Det er konklusjonen i en ny britisk forskningsrapport. Yajue Wu ved Universitetet i Sheffield har undersøkt hva som kan skje dersom en hydrogendrevet bil kræsjer inne i en tunnel. I motsetning til konvensjonelt drivstoff, som legger seg i dammer og brenner på bakken, vil hydrogengass eksplodere. Ifølge Wus datasimulasjon av en slik ulykke kan det oppstå det han kaller en «jetflamme» som strekker seg flere meter til værs. Med en temperatur på 2000 grader celsius kan en havarert hydrogenbil forårsake store skader på takkonstruksjonen i tunnelen, konkluderer forskeren. Rapporten publiseres i neste nummer av tidsskriftet Transportation Research, melder New Scientist.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.