IT

Microsoft lanserte Windows Phone 8

Bare noen dager etter Windows 8.

MOBILT LØFT: Microsofts CEO Steve Ballmer lanserte i dag Windows Phone 8 i San Francisco.
MOBILT LØFT: Microsofts CEO Steve Ballmer lanserte i dag Windows Phone 8 i San Francisco. Bilde: REUTERS

I kjølvannet av den enorme lanseringen av Windows 8 trekker Microsoft i dag lakenet av nok et operativsystem.

På en pressekonferanse i San Fransisco ville de meddele verden hvilke fordeler det er med nylanseringen og vise frem alle de nye telefonene som nå blir å få kjøpt.

Åtter’n

Denne gangen er det Windows Phone som kommer i åtterutgave.

Forgjengeren, versjon 7, har ikke tatt av i større grad, men nå skal det bli annerledes. Det er det samme familieansiktet som nå skal gå igjen på alle plattformer.

Grensesnittet som nå ikke lenger kalles Metro, men Microsoft design, skal sørge for det, og i tillegg til den tette koblingen mellom plattformene.

Om man er på PC eller telefon skal spille mindre rolle. Man har tilgang til de samme dokumentene og kan nyte den samme underholdningen. Til og med Xbox har Microsoft design.

Les også: – Apple laget markedet. Nå skal vi ta det

Fullt trøkk

På et pressemøtet i dag ble den ikke alt for hemmelige nyheten om Windows Phone 8 sluppet av sjefen Joe Belfiori. Nå skal de sammen med mobilprodusentene ut og frelse verden.

— Det er mye felles i de to operativsystemene vi nå har sluppet i løpet av den siste uken. Begge er basert på den samme kjernen og virker svært godt sammen. På Windows Phone Store ligger det nå 120 000 apper til Windows Phone 8 og antallet stiger raskt. 46 av topp 50-appene i verden, slik som Angry Birds, er til stede fra start og flere kommer. Vi har også økt språkstøtten til i Windows Phone 8 til hele 50 ulike språk, sier Belfiori.

Les også: 60 mobilhoder søker jobb

Noe nytt

Belfiori mener at smarttelefoner ikke har utviklet seg mye de siste fem årene etter at Apple lanserte iPhone og Google kom etter.

– Vår måte å gjøre dette er å gjøre fork og ikke ikoner til sentrale i telefonen og vi kan tilby et mye mer lettnavigert og produktivt operativsystem, sier han.

Søsken

Det er en veldig tett forbindelse mellom Windows 8 og Windows Phone 8 og begge er koblet til nettskyen. Microsofts sin selvfølgelig.

Presser du startknappen på en telefon og uttaler «Note» så lages en lydfil som oversettes til tekst også og lagres på SkyDrive.

Her er den tilgjengelig fra PC-en også og kan bearbeides videre. Vi tviler intenst på at du kan snakke norsk og få det tolket. Når man tar bilder lagres de i full oppløsning på SkyDrive.

– Brukerne trenger ikke være redde for at det ikke er plass på SkyDrive. Alle får 7 GB gratis fra start og det kan utvides, sier Belfiore.

Les også: – Full forståelse for at folk føler seg lurt

Synkronsvømmere

Uansett hvilken Windows 8-dings man jobber med inklusive Xbox kommer spillet eller appen man er i opp der man befant seg selv om man logger seg på med en av de andre dingsene.

– Mange er bekymret for om de bruker for mye data på smarttelefoner. Derfor har vi bygget inn kontroll med dette rett i plattformen med det vi kaller Data Sence, sier Belfiori.

Det betyr at brukerne får et varsel når man nærmer seg taket på dataplanen. Og man får se hvor mye data hver app bruker.

Data Sence hjelper dem også til med å redusere databruken. Når denne funksjonen er aktivert komprimerer den nettsider slik at de bruker mye mindre data. Rundt 45 prosent mindre, påstås det.

Ikke ulikt Opera Mini, altså.

Les også: Slik vil Netflix kapre nordmenn

Barnevakt

Microsoft har også tenkt på folk som låner ut telefonen til ungene når de for eksempel sitter i baksetet og vil spille.

Windows Phone 8 har nemlig fått bygget inn en app kalt Kids Corner.

Den åpner tjenester som å se film, høre lyd og andre programmer som er satt opp, men stenger alt det andre slik at de ikke kan sende e-post i hytt og pine.

Integrert med Skype

Microsoft har nok lurt fælt på hva de skulle gjøre med Skype, som de kjøpte for over åtte milliarder dollar.

Nå har de bygget inn Skype for Windows Phone i selve ringetastaturet.

Når du skal ringe til noen får du et valg mellom GSM og Skype. Nå er det ikke lenger noe du skrur av og på. Skype ligger alltid aktiv i bakgrunnen, men bidrar ikke til å øke data- eller strømforbruk når funksjonene ikke brukes.

Les også: Netflix og HBO kan sprenge nettkapasiteten

Tar backup

Nå kan man ta backup av videoer som man tar med telefonen. Det var ikke mulig med 7-ern.

Og man sikkerhetslagre SMS, MMS og chat.

Alt blir liggende på SkyDrive helt til du trenger å gjenoppbygge en telefon, selv om du bytter over til et annet telefonmerke.

Eget rom

Nytt er også muligheten til å lage egne grupperom hvor innholdet ligger på SkyDrive. For familie, arbeidsgrupper, folk som deler interesser osv.

Greit for familien som kan lagre en handleliste over hva man trenger i butikken og alle i familien har tilgang.

Det høres veldig smart ut, men så langt er det i hvert fall en ren Windows-funksjon. Likevel er det mulig å publisere kalendere slik at de kan deles med iOS og Android-telefoner.

Stor dag: Window Phone 8 er i følge sjefen selv, Joe Belfiori, det ypperste av operativsystemer til smartmobiler og en perfekt følgesvenn for Windows 8
Det høres veldig smart ut, men så langt er det i hvert fall en ren Windows-funksjon. Likevel er det mulig å publisere kalendere slik at de kan deles med iOS og Android-telefoner.Stor dag: Window Phone 8 er i følge sjefen selv, Joe Belfiori, det ypperste av operativsystemer til smartmobiler og en perfekt følgesvenn for Windows 8 ORV

Vi ta musikkmarkedet

Med 30 millioner låter tilgjengelig har Microsoft virkelig kastet seg over musikkmarkedet med strømming og salg.

Xbox Music er integrert i telefonene fra starten. Når man har en konto kan man lage spillelister som automatisk blir tilgjengelig på de andre enhetene man logger seg på med.

Ingen revolusjon for dem som bruker Spotify og Wimp, men Microsoft vil nok bli en betydelig konkurrent. Tjenesten kommer til å koste 99 kroner måneden.

Les også: Her er Microsofts stikk til Apple og Spotify

Mange nye telefoner

Sammen med lanseringen av telefonen kommer svært mange av de store mobilprodusentene lanserer nye modeller i dag.

Ingen store nyheter her. Alle har vært ute og viftet med stjerten i ukevis. Men det er ingen tvil om at nyhetene fra Nokia, Samsung, HTC og andre bringer Windows Phone 8 inn på markedet i utgaver som ikke står tilbake for konkurrenten på de andre plattformene.

– Vi er veldig sikre på at vi kommer til å lykkes med både Windows 8 og Windows Phone 8, ikke minst fordi de er så tett integrert med hverandre, sier Microsoft-sjefen Steve Ballmer, som var kallet til San Fransisco for å kaste glans over de nye telefonene.

Les også: Samsung integrerer Spotify i TV-en

Les mer om: