KLIMA

Metanutslipp forbløffer klimaforskerne

KOMMER FRA ENERGIPRODUKSJON: Metan er en mange ganger sterkere drivhusgass enn CO2, og stammer blant annet fra våtmarksområder, fra husdyr og fra kull- og gassproduksjon..
KOMMER FRA ENERGIPRODUKSJON: Metan er en mange ganger sterkere drivhusgass enn CO2, og stammer blant annet fra våtmarksområder, fra husdyr og fra kull- og gassproduksjon.. Bilde: Colourbox

Den atmosfæriske konsentrasjonen av metan er mer en fordoblet siden førindustriell tid, men det siste tiåret har nivået holdt seg nokså stabilt.

Så, i fjor, begynte konsentrasjonen brått å øke igjen.

Metan er en mange ganger sterkere drivhusgass enn CO2, og stammer blant annet fra våtmarksområder, fra husdyr og fra kull- og gassproduksjon..

Forstår ikke

Mengden metan i atmosfæren økte med flere millioner tonn i fjor, skriver amerikanske klimaforskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i en ny artikkel i forskningstidsskriftet Geophysical Research Letters.

– Det som overrasker oss, er at dette skjer etter en periode med nokså stabile metanutslipp. Vår bekymring er om vi rett og slett ikke forstår metansyklusen godt nok, sier Matthew Rigby, en av artikkelens hovedforfattere.

Jevnt fordelt

Forskerne ble også overrasket av at det ble registrert en samtidig økning av metannivået overalt på kloden, i stedet for en økning som var konsentrert rundt kjente utslippskilder på den nordlige halvkulen.

En økning i metanutslippene på den nordlige halvkulen kan forklares med en lang varmeperiode i Sibir, hvor våtmarka er full av metanproduserende bakterier, mener forskerne.

Hvorfor metannivået samtidig økte på den sørlige halvkulen, har de ingen god forklaring på.

Teori

Hydroksyl bryter ned metan i atmosfæren, og ifølge forskerne er det mulig at det økte metannivået skyldes et redusert hydroksylnivå.

I førindustriell tid var den atmosfæriske konsentrasjonen av metan 715 deler per milliard, noe som betyr at det den gang var 715 metanmolekyler per én milliard molekyler i atmosfæren.

I 2005 var konsentrasjonen økt til 1774 deler per milliard.

I løpet 2007 økte konsentrasjonen av metangass med om lag 10 deler per milliard, melder MIT-forskerne.

Sterkere

Konsentrasjonen av metangass i atmosfæren er betydelig lavere enn konsentrasjonen av CO2, som i 2005 lå på 379 deler per million.

Metan er derimot en mange ganger sterkere drivhusgass enn CO2.

©NTB

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.