SAMFERDSEL

Mellomstor bil med supermotor

RÅSTERK: Mellomklassebilen Corolla Verso kommer i høst med den nye dieselmotoren fra Toyota, en 2,2 liter på 130 kW/177 hk og 400 Nm dreiemoment.
RÅSTERK: Mellomklassebilen Corolla Verso kommer i høst med den nye dieselmotoren fra Toyota, en 2,2 liter på 130 kW/177 hk og 400 Nm dreiemoment. Bilde:

Flere innsprøytninger for hvert arbeidsslag og lav kompresjon (15,8:1) gjør motoren stillegående og utørst.

Det hevder konsernets teknikksjef, visepresident H. Watanabe.

Sivilingeniør Watanabe forklarer at man la momentkurven slik at motoren er mest trekkvillig i turtallsområdet 2000 til 2600 o/min.

Avansert injeksjon

Tredjegenerasjons common rail innsprøytning med flerinjiseringsteknikk basert på piezoelektriske drivelementer i hver dyse, gjør at forbruket kryper med mot 130 g/kWh.

Utslippene av nitrogenoksider NO x og partikler PM ligger ”et godt stykke” under de strenge utslippskravene i EU IV, sier Watanabe.

D-CAT

De lave utslippene kommer også av at Toyota tar i bruk D-CAT ogdså i denne modellen. Bokstavene står for Diesel-Clean Advanced Technology.

Her samles sot og lignende i en egen ”potte” bak avgass-katalysatoren. Etter en viss mengde kjørte kilometer brennes sotet av ved hjelp av en egen innsprøytningsdyse på avgassrøret. Denne øker avgasstemperaturen til 600 grader C og dermed antennes sotet og går over i gassform (stort sett CO 2 og noen svovelforbindelser).

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.