IKT

Mastergrad på stormaskin

Kristoffer Stav fikk en e-post med tilbud om å ta kurs i stormaskin mens han studerte Datateknikk på Høyskolen i Oslo. Nå tar han mastergrad i tilknytning til stormaskin på Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO) som den første i Norge.

Det er to år siden IBM innledet samarbeid med Høyskolen i Oslo (HIO) for å kunne tilby undervisning relatert til stormaskiner.

IBM stiller maskiner og ressurser til rådighet og studentene får teoretisk opplæring i grunnprinsippene i stormaskinens operativsystemer og sentralisert driftsavvikling. Studentene får også praktisk opplæring ved gjennomføring av ”hands-on”-øvelser.

Pris ned - kapasitet opp

Til tross for den dominerende posisjonen disse maskinene har hatt i løpet av de siste 40 årene, er det første gangen noen tar sin mastergrad på stormaskin i Norge.

Det viser seg at interessen for stormaskinen er mer levende enn noen gang. Prisene har gått betydelig ned samtidig som kapasiteten til maskinene har økt. Siden tusenårsskiftet har maskinkapasiteten som selges til markedet verden rundt økt med rundt 40 % hvert år. Men det er også en annen grunn til at stormaskinen nå har fanget studentmiljøenes oppmerksomhet. Siden lanseringen i 1964 har IBM vist evne til å modernisere og oppdatere maskinen i tråd med den teknologiske utviklingen. Overgangen fra et proprietært miljø til en satsing på åpne standarder og åpne løsninger har vist seg å være noe som appellerer til studenter.

Atypisk

Kristoffer Stav er 23 år og oppvokst på Fjellhamar i Lørenskog. Han er ingen typisk ”datanerd”. Hans interesser ligger i skisporet eller løpssporet, avhengig av årstid, mens båtliv og jakt opptar andre årstider. Med andre ord, en typisk stormaskinmann.

Stav forteller at hovedoppgaven grovt definert har følgende arbeidstittel: ”Clustering of servers – a comparison of the different platform implementations (Mainframe/Intel/Linux/ Windows).” Clusterløsningen for stormaskinmiljøet kalles Parallell Sysplex (SYStem ComPLEX) og Stav vil foreta en sammenligning av dette miljøet med to forskjellige Intel-innpakninger, Linux og Windows. En del av oppgaven går ut på å måle oppetid, tilgjengelighet og skalerbarhet på de forskjellige plattformene over lengre tid.

IBM og VPS

Hovedoppgaven er et resultat av et nært samarbeid mellom IBM og Verdipapirsentralen som er valgt som IBMs foretrukne partner for innovasjon på IBMs stormaskinplattform. VPS vil være Kristoffers base det nærmeste året. Her vil han ta del i implementeringen av deres clusterløsning på stormaskinen, som skal gi VPS en unik plattform for parallellkjøring av de store mengdene datatransaksjoner de behandler hver dag. De nærmeste månedene vil Kristoffer få ytterligere ”hands-on”-opplæring på stormaskin og få anledning til å lære om Parallell Sysplex og prosessene som foregår på stormaskinplattformen.

– Dette er en Case Study av driftsmiljøet på VPS, og ut fra de erfaringene jeg får her, vil jeg kunne trekke konklusjoner som jeg håper kan komme dem til gode, sier Kristoffer Stav.Per Fremstad fra IBM underviser om stormaskiner på HIO og er Kristoffers mentor. Det var han som utarbeidet planene og opprettet kontakten med VPS om et mulig samarbeid for en masteroppgave. I tillegg har studenten en kontaktperson i VPS, Steinar Åmot, som følger opp det daglige arbeidet der.

Fortsatt levende teknologi

Per Fremstad fremhever at Kristoffer Stav slett ikke var den eneste som ønsket å skrive en masteroppgave i tilknytning til stormaskinen.

– I løpet av semesteret er det flere som har tatt kontakt. Jeg tar det som et tegn på at undervisningen når frem og at studentene anser dette som en spennende og høyst levende teknologi. Det er fortsatt slik at om lag 70 % av alle lagrede forretningskritiske data ligger på disse maskinene, forteller Per Fremstad.– Jeg er veldig takknemlig som har fått så dyktige mentorer både i VPS og IBM. Jeg føler meg beæret som ble den heldige utvalgte. Når den ferdige oppgaven foreligger, håper jeg at den kan ha nytteverdi både for VPS, IBM og andre, sier Kristoffer.Følger opp stormaskinkunder

Og nytteverdien er klar. Per Fremstad som er sertifisert spesialist på denne serverplattformen bekrefter at dette er en viktig markering fra IBMs side for å vise at IBM følger opp stormaskinkundene ved å utdanne nye fagfolk som tilfører nytt blod og sørger for kontinuitet og kunnskaper. Fremstad kan stolt fortelle at IBM Norge er langt fremme på dette området.

– Dette er også i tråd med ”The Mainframe Charter” fra IBM som lover innovative teknologisk løsninger og fornyet vitalitet på denne serverplattformen også for fremtiden. For å kunne få til det må etterveksten til miljøet sikres.

– Jeg føler meg privilegert som får lov å undervise i den mest avanserte serverplattformen på denne kloden, avslutter en entusiastisk Per Fremstad.

- En sliterI tillegg til å ta del i den daglige driften hos VPS skal kandidaten også følge kurs i informatikk på Blindern og få dypere innføring i stormaskinplattformen hos IBM.

– Det mest imponerende ved stormaskinen er dens evne til å overleve i så mange år, til tross for at folk flest ikke vet om den i det hele tatt. Den er en kompromissløs sliter som holder seg i bakgrunnen og gjør grovarbeidet på de fleste områder i samfunnet. Nesten alle transaksjoner innen bank og forsikring er innom en stormaskin uten at du som kunde merker det, sier Kristoffer.

Linux

På stikkordet ”Linux” får masterkandidaten, som ellers er en samlet ung mann, helt tenning. Dette er tydeligvis noe han brenner for. Han forteller at mye av suksessen til stormaskinserverne skyldes satsingen på åpne teknologiske løsninger som gir fleksibilitet og et bredt spekter å spille på for utviklere.

- Stormaskin-servere (zSeries-servere) kombinert med Linux-løsninger i virtuelle maskiner er kommet for å bli – dette er vårt århundres stormaskin, slår Kristoffer Stav fast.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.