ENERGI

Massive inntekter fra kablene: Januar slår alle rekorder

Statnett dro inn 1,4 milliarder kroner på én måned.

Av alle utenlandsforbindelsene var det kabelen til Storbritannia som ga størst inntekter i januar; over 200 millioner kroner. 
Av alle utenlandsforbindelsene var det kabelen til Storbritannia som ga størst inntekter i januar; over 200 millioner kroner.  Foto: Statnett/SNL
10. feb. 2022 - 15:33

Statnetts inntekter fra linjer og kabler fortsetter å være høye. I januar endte flaskehalsinntektene på 1,4 milliarder kroner, som er det høyeste for en enkeltmåned noensinne.

– De høye flaskehalsinntektene skyldes i stor grad at det fortsatt er store prisforskjeller mot andre land, og dette gir høye inntekter via strømkablene våre. Tallene for januar viser også at vi har høyere prisforskjeller internt i Norge, skriver CFO i Statnett, Knut Hundhammer, i en pressemelding.

Statnett skriver at inntektene i sin helhet går til nettinvesteringer og til å holdenettleien lavere enn den ellers ville ha vært.

Størst inntekter fra Englandskabelen

Av alle utenlandsforbindelsene var det kabelen til Storbritannia som ga størst inntekter i januar; over 200 millioner kroner.

Andre halvår i fjor sto denne kabelen for 15 prosent av norsk krafteksport, til tross for at den ikke ble åpnet før i oktober.

I fjor var Statnetts samlede flaskehalsinntekter 5,3 milliarder kroner, hvorav 4,2 milliarder kom fra kabelforbindelsene til nabolandene. Resten kom fra nettet innad i Norge.

Også i 2020 var flaskehalsinntektene svært høye, til tross for at strømprisene var uvanlig lave. Det skjer fordi inntektene kommer fra prisforskjellene mellom land eller prisområder.

Statnetts 300 kV linje mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo ble satt i drift i 1952. Mastene er i snitt 21 meter høye. Forbindelsen skal nå oppgraderes til 420 kV. Statnett prioriterte først ny luftlinje som ville krevd 38 meter høye master, og større bredde.
Les også

Velger rådyr kabelløsning – billigere alternativ er like godt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.