IT

– Masse prat, men lite vare

Espen Zachariassen
29. sep. 2008 - 07:08
Vis mer

– Vi hører en masse prat, men det finnes neppe et tema som er mer hypet opp enn cloud computing, sier Tom Rojahn, sjefsteknolog hos IBM Norge.

Begrepet innebærer at vi får tilgang til datatjenester over nettet - verktøyene du trenger kan hentes ned ”fra skyene” etter hvilket behov du har der og da. På den måten har du tilgang til programmene og filene dine uansett hvor du er, bare du har en mobil, håndholdt datamaskin eller pc med nettforbindelse.

Les også: Grønn IT på hype-toppen

Bare øker

Men i bransjen er det uenighet om hvor langt man har kommet i utviklingen av cloud computing. Flere tjenester finnes allerede, som nettbaserte kontorverktøy med tilgang til tekstbehandling, regneark, presentasjon og kalender. Google har hatt denne løsningen på lufta i lang tid, og sjefsingeniør Knut Magne Risvik ved Norgeskontoret flagger stadig selskapets cloud-løsninger høyt opp i skyene. Sist på IT-tinget i Tønsberg denne uken.

– Cloud computing er tidlig i utviklingen, men det har hatt en enorm utbredelse det siste året gjennom produkter som Gmail, Google Maps og kontorpakken Docs&Spreadsheets, sier Risvik.



Bare småting

– Det betviler jeg ikke et eneste sekund, men da snakker vi om ulike oppfatninger av begrepet, sier Rojahn hos IBM. Hans selskap bruker mye ressurser på utvikling av nettbaserte løsninger, men konkrete ting kommer ikke på markedet før om en god stund.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi sikter mot store miljøer, som bank og finans. Her er det snakk om å integrere alle løsninger, slik at de fungerer sømløst seg imellom. Mange applikasjoner er skrevet på eldre programmeringsspråk og må skrives om for å fungere i en slik nettbasert utgave. Det er med andre ord mye utviklingsarbeid som gjenstår før profesjonelle brukere kan ha tilgang til sine løsninger når som helst og hvor som helst. Det er forskjell på slike dimensjoner sammenlignet med kalendere og sånne småting, sier Rojahn.

Les også:

Ingen lettvekter

Google har en annen målgruppe enn IBM – den jevne internettbruker, og Risvik forsvarer sin bruk av begrepet cloud computing.

– Jeg har ingen direkte kommentar til IBM, utenom at vi fokuserer på brukerne og de applikasjoner som de trenger, sier Norgessjefen.

– Cloud computing muliggjør svært tunge applikasjoner som kommer folk til nytte. Et godt eksempel på det er en løsning som oppdager og fjerner spam, søppelpost, i vår e-posttjeneste GMail. Her snakker vi om et stort analyse- og maskinlæringsproblem som er muliggjort gjennom cloud computing. Dette er langt fra en "lettvektsapplikasjon", sier Risvik.



Skyen er det neste store

Cloud computing er fremdeles langt nede i startgropa, men analyseselskapet Gartner mener dette er det neste store steget for IT-industrien.



Ideen om ”cloud computing” ble første gang lansert i 1960 av den amerikanske vitenskapsmannen John McCarthy - samme mann som står bak begrepet ”kunstig intelligens”. Først med utviklingen av internett noen tiår senere tok konseptet form, der cloud er synonymt med internett.



Laster ned

– At ulike aktører i bransjen er uenige om definisjonen på cloud computing, er et tegn på at en utvikling er på gang, heter det i en vurdering fra Gartner i juni i år. Og utviklingen dreier seg om at virksomheter skal slippe å bruke tid på anskaffelse og vedlikehold av fysiske IT-ressurser og oppgradering av programvare. I stedet kan man betale for den datakapasiteten det til enhver tid er behov for og laste den ned fra ”skyen”, internett.



Alt på linje

I den andre enden av linjen sitter dataleverandører og forsyner sine kunder med server- og lagringsressurser og software. Ideelt sett har en bedriftskunde bare enkle pc-er som får alt de trenger over linje. Gartner mener at cloud computing vil avle frem nye tjenester i samme grad som vi til nå har sett i utviklingen av e-business. Det vil si informasjonsteknologi som støtte for forretningsprosesser.



Satser milliarder

Flere av de store selskapene legger mye ressurser i utvikling av både teknologi og nye tjenester. IBM alene putter 360 millioner amerikanske dollar, drøyt 1,5 milliarder kroner, i et nytt senter for cloud computing, som skal stå ferdig til våren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.