INDUSTRI

Mars-skjelv kan være registrert for første gang

Styrke 2,5.

Under skjoldet til romfartøyet Insight ligger instrumentet som har oppdaget det som kan være tidenes første kjente «marsskjelv».
Under skjoldet til romfartøyet Insight ligger instrumentet som har oppdaget det som kan være tidenes første kjente «marsskjelv». Foto: NASA

En romsonde har for første gang registrert det som trolig er et «marsskjelv», et jordskjelv på vår røde naboplanet Mars, og nederst i saken kan du se hvordan skjelvet ble registrert av romsonden Seis.

Det er første gang et jordskjelv er registrert på en annen planet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Ifølge et NASA-laboratorium tilsvarte rystelsene et jordskjelv med styrke 2,5.

Vibrasjonene ble plukket opp av sonden Seis, som kom til Mars med NASAs romfartøy Insight. Sondens oppgave er nettopp å måle vibrasjoner på Mars' overflate – enten de skyldes vær, meteorittnedslag eller aktivitet i planetens indre.

Forskerne håper Seis kan skaffe dem informasjon som kan gi et bedre bilde av hvordan den røde planeten ble dannet for flere milliarder år siden.

På videoen under kan du se hvordan skjelvet ble registrert på sondens seismograf.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.