PRODUKSJON

- Mange bedrifter greier resepten

Det er ikke lenge siden høy kronekurs bidro til å presse en rekke produksjonsbedrifter ut av landet.

– Det var ganske hett for to år siden da kronekursen var på sitt heftigste, sier næringspolitisk direktør i TBL, Knut E. Sunde. Hundrevis av bedrifter vurderte da seriøst å flytte ut produksjonen, og noen gjorde det. Andre klarte å omstille seg, slik at produksjonen ble værende i Norge.

– Når vi er ett av de dyreste landene i verden å drive industri i, vil noe av industrien miste fotfeste her. Norge vil være dyrt i mange år fremover, og vi må kompensere med å drive ekstra effektivt, finne produksjon som tåler et høyt kostnadsnivå og ha et høyt kunnskapsnivå kombinert med god kompetanse, mener Sunde. Han forteller at mange bedrifter greier denne resepten, selv om det var en god del som slet da salgsinntektene sank og valutakursen steg. – En del ryddet brutalt gjennom sin portefølje av produksjon. Det er hyggeligere nå, med en bedre konjunktur, og de største omstillingene bak oss, sier TBL-direktøren.

Han forteller at de fleste bedriftene som har flyttet produksjonen til Baltikum har gode erfaringer. – Men det avhenger av forarbeidet og hvem du har satt på saken. Det krever nitidig oppfølging for å få det til slik vi er vant til å ha det, sier Sunde.

At Baltikum nå er med i EU, tror ikke Sunde endrer kostnadsbildet for bedriftene som har flyttet ut produksjonen. – Over tid vil det bli litt mindre rimelig enn det er i dag. Men disse landene starter fra et ekstremt lavt nivå, og det vil ta svært mange år før de er i nærheten av oss. De vil være lavkostland i uoverskuelig fremtid, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.