Norsk solenergi

Maner til tettere samarbeid om solenergi i Norge

Industribygger Alf Bjørseth og solenergiforsker Erik S. Marstein vil ha et veikart for solbransjen

Solenergi vokser over hele verden. Nå mener en av norges fremste solforskere at det er behov for et veikart for bransjen.
Solenergi vokser over hele verden. Nå mener en av norges fremste solforskere at det er behov for et veikart for bransjen. (Bilde: Reuters/NTB scanpix)
EKSTRA

Industribygger Alf Bjørseth og solenergiforsker Erik S. Marstein vil ha et veikart for solbransjen

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det har vært et humpete år for norsk solindustri. Den aggressive handelskrigen mellom USA og Kina førte i vinter til dramatisk fall i etterspørselen etter paneler, og både Norwegian Crystals i Glomfjord og REC Solar i Porsgrunn måtte permittere ansatte. Samtidig har hjemmemarkedet skutt i været. Selskaper som Fusen og Otovo, som leverer solpanel til privatmarkedet, går så det suser.

Nå mener en av Norges fremste solforskere, fysiker og forskningsleder ved Institutt for Energiteknikk (IFE), Erik S. Marstein, at bransjen må samarbeide mer, og lære av hverandre.

– Solenergibransjen er preget av kontinuerlig utvikling og sterk internasjonal konkurranse. I tillegg øker kompleksiteten i solcelleanleggene som leveres år for år. Alt dette øker behovet for samarbeid, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også

Får støtte av Bjørseth

Marstein er ingen hvem som helst i det norske solenergi-miljøet. Han leder et av Norges fremste senter for solenergi-forskning, SUSOLTECK på Kjeller, og har vært med i sol-forskningen i en mannsalder. Nå mener han det offentlige, det private og forskningen må søke sammen, for å legge planer for videre vekst.

– Solenergi vokser inn i stadig nye anvendelsesområder, sier Marstein.

Han peker på at solpanel i framtiden skal gi strøm til elbilene våre, samtidig som det snakkes om at elbilenes batterier kan fungere som stabiliseringskraft.

– Når vi ser nærmere på dette, ser vi at ulike aktører har ulike oppfatninger om hva det vil kreve praksis. Vi ønsker å få en danne oss et tydeligere fremtidsbilde av dette og andre spørsmål, sammen med industrien, sier Marstein.


Erik Stensrud Marstein maner til samarbeid mellom bransjen, forskningen og det offentlige. Foto: Erik Martiniussen

Det var under Solenergidagene i Son Marstein slapp ønsket om bredere samarbeid. Han mener alt for mange bedrifter som går inn i solenergimarkedet startet på scratch, framfor å hente kunnskap fra de som allerede har holdt på noen år.

– Vi må styrke klyngene, lære av de beste, og skape noen felles veikart for framtiden, sier han.

Marstein får støtte fra Dr. Ing. Alf Bjørseth, Norges grand old man i solenergibransjen.

– Du trenger et veikart for å vise hvor du vil og hva du vil oppnå, sier Bjørseth til TU. Bjørseth har vært grunnlegger av ikke mindre enn tre av Norges største solenergiselskaper, Scatec Solar, REC og Norsun. Han vet hva han snakker om. Også han tror bransjen har godt av å samarbeide mer for å møte framtiden.

– Absolutt, og det er hovedformålet med Solenergiklyngen, som allerede er etablert, sier han.

Les også

Forventer stor vekst

Norske sol-selskaper er internasjonale og selger varer til over 50 ulike land. Til sammen har selskapene 3700 ansatte, to tredjedeler av dem i utlandet. Dermed er de sårbare for svingninger i det internasjonale markedet. Likevel er selskapene optimistiske.

De aller fleste forventer en 50 prosents inntektsvekst de neste fem årene, viser en undersøkelse Multiconsult gjorde i vinter. Årsaken er den vedvarende vekten i solenergi internasjonalt. Bjørseth mener den norske sol-bransjen er robust.

– Vi har en sterk bransje i Norge. Men konkurransen er blitt så beinhard, at om du vil bygge ny industri må vi velge med omhu hva du bygger produksjonen på, sier han.

– I Norge har vi konkurransekraft på energi, vi har gratis kjølevann, og vi er antakelig blant verdens beste på monokrystaleinsk wafer. Men skal vi inn på andre områder, så må vi samarbeide om innovasjonene, sier Bjørseth.

– Den teknologien solenergi benytter i dag, er så kostnadseffektiv, at skal du gjøre noen nytt, så må det være helt revolusjonerende, eller gi forbedringer i eksisterende verdikjede, sier han. 

Les også

– Innovasjon er kritisk i denne bransjen. Derfor er samarbeid mellom bedrifter og forskningsmiljøer svært viktig, legger Marstein til.

– Vi har 500 GW med solenergi i verden i dag. Men alt dette er veldig nytt. Da oppstår flere spørsmål: Hvordan drifte- og vedlikeholde det på best mulig måte, hvordan koordinere kraftproduksjonen med nettet, hvordan beregne priser og forbruk, og hvordan balansere kraftproduksjonen beste mulig, spør Marstein.

Alf Bjørseth støtter ønsket om et veikart for norsk solbransje, Bilde: Håkon Jacobsen

– Et konkret spørsmål er feilsøking. Om du har 8 eller 10 paneler på et tak, er det ikke så vanskelig å finne ut om ett av dem har feilet. Men de største, nye solcelleparkene består jo av millioner av paneler. Da får man feilsøk av helt andre dimensjoner, sier Marstein.

Solenergi-forskeren fra Kjeller forteller at det allerede foregår uformelle samtaler mellom bransjen på den enes siden og forskerne på den andre siden, om hvordan et veikart kan utvikles. Både forskningssenteret FME SUSOLTECH og Solenergiklyngen har store ambisjoner for dette arbeidet, som vil intensiveres utover høsten.

– Vi ønsker å få med aktører fra både næring, forskning og offentlig sektor for å tegne sannsynlige scenarier for utviklingen innen solcelleindustrien, og deretter forsøke å identifisere og prioritere nødvendige tiltak og utviklinger som må til for at vi skal komme oss dit, forklarer han. Det mener han vil gjøre det lettere for nye selskaper med relevant kompetanse å komme inn i industrien på en god måte.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå