ONS

Måler olje med tomografi

Anders J. Steensen
15. aug. 2008 - 12:03
Vis mer

Stavanger: 30. august kan selskapet Multi Phase Meters (MPM) feire sin femårsdag. De tre første årene ble brukt til å utvikle selve måleinstrumentet. Etter ett års testing på Gullfaks-feltet, var brønnstrømsmåleren klar for markedet.

– Hele veien har vi hatt et nært samarbeid med oljeselskapene da vi utviklet instrumentet, både med Eni, StatoilHydro, Shell, ConocoPhillips og Total. Dessuten har Norges forskningsråd og Demo2000 bidratt til prosjektet – å få en så nøyaktig måler som mulig. Måleren måtte også være vedlikeholdsfri, sier administrerende direktør Hans Olav Hide i MPM.



200 ganger i sekundet

MPMs løsning er å bruke magnetisk tomografi kontinuerlig. Sju magnetiske sendere og sensorer blir montert på utsiden av røret. Når målerne er i drift, skanner de over et gitt område av røret opptil 200 ganger i sekundet.

Hver gang dannes det et matematisk bilde av brønnstrømmen. Hvert bilde danner en skive av brønnstrømmen. Skivene legges oppå hverandre slik at til sammen får instrumentet et komplett bilde av flyten gjennom røret. Dette bildet danner grunnlaget for å beregne innholdet i brønnstrømmen.

– Det har ikke vært brukt tomografi i denne typen løsninger før. Teknikken er best kjent i medisinsk bruk. Slik vi har konstruert vår flerfasemåler kan vi måle brønnstrømmer som har en hastighet på opp mot 40 meter i sekundet. Ifølge Gordon Stobie i ConocoPhillips kan vårt instrument sammenlignes med å gå fra dampmaskin til forbrenningsmotor når det gjelder denne typen målinger, sier Hide.



Måler salinitet

Nøyaktigheten på måleren er meget god i forhold til tidligere metoder. Felles for alle tidligere målemetoder er at de er unøyaktige dersom de skal brukes til å måle noe så komplisert som en brønnstrøm.

For med brønnstrømmen følger det gjerne sand, saltvann, olje og gass i en herlig miks. Derfor er de fleste målere utformet som en venturi hvor væsken samles i midten.

– Selve unøyaktigheten består i at målingen tar gjennomsnittet av tettheten i væskestrømmen over arealet i røret. Det er ikke riktig fordi dette varierer kontinuerlig, sier Hide.

Mens tidligere beregninger kunne operere med feilmarginer opp mot 20–25 prosent, ligger MPMs multifasemåler ned mot en til to prosent. Dette er vist gjennom tester hos Sintef i Trondheim.

– Vi kan også måle saltinnholdet – saliniteten – i det produserte vannet. Duggpunktet kan også beregnes direkte. Fordelen er at disse målingene nå kan utføres i sann tid og ikke med prøvetaking og derpå følgende analyser, forteller salgssjef Bjørn Pedersen.



Intelligent instrument

Måleren finnes i flere utførelser, avhengig av størrelsen på røret de skal måle på. I dag går det fra 2" til 10" rør. Selve elektronikken er lagt inn i måleren.

– Utviklingen i elektronikkindustrien har vært en stor fordel for oss. Med dagens regnekraftkapasitet på elektronikkbiten har vi muligheter som tidligere ikke fantes. All beregning gjøres i måleren, sier Pedersen.

Informasjonen som sendes til styrings- og overvåkingssystemene er dermed langt mindre og enklere å behandle enn om hele datasett fra selve den tomografiske undersøkelsen skal overføres.



Eget laboratorium

En stor del av de opprinnelige investeringene i MPM gikk til å etablere et laboratorium hvor man kan teste alle mulige strømmer for å teste ut flerfasemåleren.

– Vi har ikke satt opp laboratoriet med høyt trykk, da måtte det bli godkjent av flere myndigheter, men vi klarer likevel å teste instrumentet under de forhold vi kan skape fordi selve målingen er uavhengig av trykket, forklarer Pedersen.

I testlaboratoriet kan MPM komponere alle forskjellige tilstander som kan være aktuelle å måle under både vanlige og uvanlige forhold i en brønn. Fordelen er at de selv kan regulere de forskjellige mengdene slik at de kan kontrollere at måleinstrumentet er korrekt.





Hele verden er markedet

MPM kan levere til installasjoner over og under vann. Hittil har de levert 32 målere, hvorav 30 har gått til installasjoner på dekk eller land, mens to har blitt installert under vann. Rundt halvparten av alle målerne har blitt eksportert.

– Vi ser et stort marked blant annet i Mexicogolfen. Årsaken er det spesielle amerikanske lisensieringssystemet, der en blokk er på tre x tre miles, eller fem x fem kilometer. Det betyr mange rettighetshavere og eiere av en lisens. Ikke alle blokkene er store nok til å få bygget ut en infrastruktur alene. Derfor må det leies produksjonskapasitet andre steder. Da ønsker eierne å ha en mest mulig korrekt måling, forteller Pedersen.



Nye anvendelser

Nøyaktigheten i måleren medfører også at MPM snuser på nye forretningsområder. Siden systemet ikke krever store inngrep i rørsystemet, forteller Pedersen at de vurderer hvorvidt de skal bruke instrumentet til brønntesting.

Dette er oppgaver som tidligere har vært utført av de store oljeserviceselskapene som Halliburton og Schlumberger, men som kan få konkurranse fra et lite spesialistselskap med base i Stavanger og på Kongsberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.