NYETEKNOLOGIER

Mål din egen omega-3 profil

ENKELT: Teknologien fra Bioindex kan enkelt avsløre om man er i faresonen for å utvikle flere alvorlige sykdommer gjennom å måle omega-3 indeksen i blodet.
ENKELT: Teknologien fra Bioindex kan enkelt avsløre om man er i faresonen for å utvikle flere alvorlige sykdommer gjennom å måle omega-3 indeksen i blodet.Bilde: Rolf Svendsen / allphoto

Bioindex

Bioindex er grunnlagt av Birkeland Innovasjon, Universitetet i Oslo sitt kontor for kommersialisering av ny forskning, samt analyselaboratoriet Vitas AS.

Dessuten har ledende eksperter innen kosthold og helse fra Medisinsk fakultet ved Universitetet i oslo, professor Rune Blomhoff og professor Christian A. Drevon, vært med å starte selskapet.

Systemet fra Bioindex er et nytt verktøy som måler hvor høy omega-3 profil man har.

Den norske teknologien gjør det mulig for alle å selv ta en blodprøve fra fingertuppen for deretter å sende prøven i posten til analyse hos et avansert laboratorium.

Blodanalysen vil vise din personlige omega-3 indeks, og angi om inntaket av omega-3 fettsyrer bør økes.Individuelle indekser

– Den nye teknologien gjør det mulig å tilby også andre individuelle indekser, som angir totalrisikoen for å utvikle folkesykdommer som diabetes type 2, hjerneslag, hjertesykdom, osteoporose og kreft, sier professor i ernæringsfysiologi og medeier i Bioindex, Christian A. Drevon til Teknisk Ukeblad.

Han mener teknologien representerer en effektiv metode til å forebygge sykdommene.

– Sånn sett bør myndighetene være med å betale for slike tester, sier Drevon.

Kromatografi

Blodprøver krever som regel besøk hos lege eller sykepleier, men med Bioindex-metoden gjøres dette hjemmefra.

– Den nye analyseplattformen muliggjør prøvetakning hjemme, og man trenger ikke ha hjelp av en lege eller sykepleier for å ta blodprøven. Etter at bloddråpen fra fingertuppen er tørket på et papirstykke som følger med testpakken, sendes denne per post til laboratoriet. Her tilsettes forskjellige reagenser, og molekylene i blodet trekkes ut , sier daglig leder i Bioindex, Thomas E. Gundersen.

Deler av væsken blir deretter injisert i et analysesystem hvor blodmolekylene separeres og detekteres med en teknikk kalt kromatografi.Helsemessig gevinst

Visjonen til Bioindex er at betydelige helsemessige gevinster kan oppnås ved en kombinasjon av ernæringsmessige råd og konkrete målinger av tilhørende sentrale parametere ved blodprøveanalyser.

– Målet er at selskapets virksomhet skal legge til rette for positive helsevalg, og at færre skal bli rammet av alvorlig sykdom. Flere skal få et godt liv med god helse, sier Christian A. Drevon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.