ENERGI

Vil stenge 14 atomreaktorer i Frankrike innen 2035

Frankrikes president sier at landet skal stenge 14 av 58 aktive atomreaktorer innen 2035. Illustrasjonsbilde av Cattenom kjernekraftverk produserer elektrisk kraft ved Thionville i Frankrike. Det ble bygget i perioden fra 1979 til 1986 Cattenom kjernekraftverk er et kjernekraftverk som produserer elektrisk kraft ved Thionville i Frankrike. Det ble bygget i perioden fra 1979 til 1986. Installert maksimal effekt er 5 448 MW, og årsproduksjonen i 2006 var på om lag 34,1 TWh elektrisk kraft. Anlegget er det sjette største i verden målt etter installert produksjonskapasitet. Kjernekraftverket har i alt fire reaktorer. Atomkraftverket ligger i Frankrike på grensen mot Luxenburgh og Tyskland.
Frankrikes president sier at landet skal stenge 14 av 58 aktive atomreaktorer innen 2035. Illustrasjonsbilde av Cattenom kjernekraftverk produserer elektrisk kraft ved Thionville i Frankrike. Det ble bygget i perioden fra 1979 til 1986 Cattenom kjernekraftverk er et kjernekraftverk som produserer elektrisk kraft ved Thionville i Frankrike. Det ble bygget i perioden fra 1979 til 1986. Installert maksimal effekt er 5 448 MW, og årsproduksjonen i 2006 var på om lag 34,1 TWh elektrisk kraft. Anlegget er det sjette største i verden målt etter installert produksjonskapasitet. Kjernekraftverket har i alt fire reaktorer. Atomkraftverket ligger i Frankrike på grensen mot Luxenburgh og Tyskland. Stein J. Bjørge

Frankrikes president Emmanuel Macron sier landet vil stenge 14 av sine 58 aktive atomreaktorer innen 2035. Mellom fire og seks av disse vil stenges innen 2030.

Macron presenterte tirsdag sin energipolitikk for de kommende ti årene, og han understreket at «å redusere kjerneenergiens rolle betyr ikke å forsake den».

Macron sa at landet skal utvinne maksimalt 50 prosent av energien sin fra atomreaktorer innen 2035. Det er en utsettelse på ti år sammenlignet med målet om å ha gjort det innen 2025, satt av hans forgjenger François Hollande.

Frankrike er mer avhengige av atomenergi en noe annet land og får i dag omtrent tre fjerdedeler av energien sin fra sine 19 atomanlegg.

Fornybar energi

President Marcon lover at landet heller skal konsentrere seg om fornybar energi, og han sa at hans prioritet er å gjøre Frankrike økonomisk uavhengig av drivstoff som bidrar til global oppvarming.

Det var flere sammenstøt mellom fransk politi og demonstranter i helgen da til sammen 106.000 demonstranter iført gule vester protesterte mot regjeringens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel i Paris og andre franske byer.

Avgiftsøkningene skal være på henholdsvis 1 cent (8 øre) for bensin og 4 cent (32 øre) for diesel.

Gir ikke etter for press

Macron sa om protestene tirsdag at han forstår sinnet til demonstrantene men at han ikke vil gi etter for presset om å gå tilbake på avgiftsøkningene.

– Det jeg har tatt med meg fra de siste dagene er at vi ikke burde skifte retning, fordi det er den riktige og nødvendige.

Imidlertid sa han at skatter på drivstoff vil bli justert for å kompensere for raskt stigende oljepriser, for å unngå å straffe forbrukere.

Den franske miljøvernministeren François de Rugy skal ifølge kilder i Elyséepalasset møte representanter for demonstrantene i et forsøk på å roe situasjonen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.