INDUSTRI

Må levere kraftverkene tilbake til staten

FOLKETS: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil beholde vannkraft i Norge på offentlige hender. Private eiere som Elkem og Hydro må selge eller levere tilbake sine kraftverk.
FOLKETS: Olje- og energiminister Åslaug Haga vil beholde vannkraft i Norge på offentlige hender. Private eiere som Elkem og Hydro må selge eller levere tilbake sine kraftverk. Bilde: Åserud, Lise

Hjemfall

Hjemfall er en vederlagsfri overføring av kraftverk til staten når konsesjonstiden utløper.

Ble innført i 1909

Hensikten med hjemfall var å sikre offentlig eierskap

Norges praktisering av hjemfall ble utfordret av ESA i 2001, og i 2006 gikk ESA til sak

I juni 2007 kom EFTA-domstolen til at Norges praktisering ikke var forenlig med EØS-avtalen

10. august 2007 la regjeringen frem en provisorisk anordning, som i hovedsak er videreført i høringsutkastet.Kilde: OED

Hun la i dag frem forslag om hjemfall av privateide kraftverk. Haga åpnet pressekonferansen med å understreke hvor viktig dette er:

– Dette er den største enkeltsaken jeg noensinne kommer til å håndtere. Det er snakk om verdier for over 1000 milliarder kroner, sa Haga.

Staten tapte

I fjor sommer tapte regjeringen i EFTA-domstolen, som fastslo at den norske ordningen med hjemfall av kraftverk var diskriminerende ettersom den ikke behandlet private og offentlige aktører likt.

Dermed foreslår regjeringen nå at all vannkraft skal være offentlig eid. For å få til dette skal industrikonsesjonsloven endres slik at nye konsesjoner ikke kan gis til andre enn offentlige eiere. Private kraftverk må selges, hvis ikke vil de bli overtatt av staten på et gitt tidspunkt.

Kan leie kraftverk

Regjeringen åpner imidlertid for at eierne av kraftverkene kan leie dem ut i inntil 30 år. I tillegg får private eie opp til en tredjedel av kraftverkene. – Dermed er det fullt mulig å etablere avtaler med de andre eierne slik at de sikrer seg langsiktig tilgang til kraften til en avtalt pris, sa Haga.

Det første store kraftverket som dette angår, er eid av Elkem og hjemfaller i 2021. Deretter kommer Hydros kraftverk i Røldal Suldal året etter.

Saken vil bli behandlet av Stortinget før sommeren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.