NETTARKIV

Lysende framtid for LED

LYSENDE: - Hvert diodepunkt trekker bare ca. en watt. Med eksempelvis 48 slike i et gatelysarmatur blir det mer enn månelyst, sier Thore-Jan Johansen i Ledlight Group.
LYSENDE: - Hvert diodepunkt trekker bare ca. en watt. Med eksempelvis 48 slike i et gatelysarmatur blir det mer enn månelyst, sier Thore-Jan Johansen i Ledlight Group.

HORTEN: Vi finner bedriften blant mange andre nyetableringer i Næringsparken på Karljohansvern i Horten. Ledlight Group AS ble etablert i 2005 på initiativ fra Thore-Jan Johansen og Vidar Simonsen.

Det er Johansen som tegner og forteller. Han er en ringrev fra databransjen; utdannet dataingeniør fra MIT i California så tidlig som 1961. Etter 25 år i IBMs tjeneste har han drevet egen IT-konsulentvirksomhet, både i Silicon Valley, i Europa og hjemme i Norge.

Sammenligningen med databransjen faller derfor naturlig når Johansen skal beskrive den kommende utviklingen for LED-lys. – Det kommer LED-lamper i alle tenkelige varianter. LED vil ta over på absolutt alle belysningsområder på kortere tid enn vi aner, sier Johansen.Lysende data

For å illustrere utviklingen forteller han at lysutbyttet for LED-lamper er økt fra ca. 20 lm/W (lumen per watt) til over 100 lm/W bare i løpet av et par år.

– Jeg har allerede sett prototyper på LED-lamper med 160 lm/W, og i forskningskretser snakkes det allerede om 1000 lm/W. Samtidig vil prisene gå raskt nedover. Utviklingen for pris/ytelse blir dermed formidabel, sier Johansen. Og ennå har han ikke sagt et ord om levetiden.

– Den kan være 50 000 timer, eller 100 000 timer. Dette vet vi ikke eksakt. Men den er uansett mange ganger lenger enn for glødelamper og lysrør, sier han.Gatelys først

Men Ledlight Group er ikke alene i markedet. De må konkurrere med store konsern som Philips Lumiled, Osram og Nichia.

– Det første vi måtte gjøre var derfor å starte på et område med stort markedspotensial. Der pekte gate- og fasadebelysning seg naturlig ut. Bare i Paris er det anslagsvis halvannen million gatelys, sier Johansen. Grunnen til at han nevner den franske hovedstaden er naturlig nok fordi byen allerede har en gatestump belyst med LED-lys fra Horten.

– Den neste beslutningen var valg av leverandør av selve LED-komponentene. Valget falt på amerikanske Cree Inc. I North Carolina. Rett og slett fordi deres produkter gir lengst levetid med vår egenutviklete design for varmeavledning, sier Johansen.

Dette er en helt avgjørende faktor for LED-belysning. Markedet har til nå sett mange produkter som har langt lavere levetid enn oppgitt på grunn av at varmeavledning ikke er godt nok ivaretatt.Driveren i nøkkelrolle

Men selve nøkkelen ligger likevel i driverelektronikken. LEDlight Group har lagt mye arbeid i utvikling av egen design på dette området, en løsning som er patentert.

– Vi får laget aluminiumskinner i metervis hos Hydro Aluminium etter våre spesifikasjoner, og basert på våre verktøy. Disse kutter vi opp i passende lengder alt etter den ønskede størrelsen på gatelykten. Lampene produseres i våre lokaler her i Horten. Kapasiteten er i dag 1000 - 2000 enheter pr måned. Denne kan uten problem dobles ved å benytte underleverandører, for eksempel kretskortmontasje, sier Johansen.

Lysdiodene monteres på kretskort sammen med nødvendig elektronikk. Dette skjer i Kina. Men sluttmonteringen foregår i våre lokaler i her i Horten, sier Johansen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.