OLJE OG GASS

Lukoil åpner Oslo-kontor

Størst: Lukoil er Russlands største oljeselskap og landets største oljeprodusent. Selskapets hovedkontor ligger i Moskva.
Størst: Lukoil er Russlands største oljeselskap og landets største oljeprodusent. Selskapets hovedkontor ligger i Moskva. Bilde: Lukoil
Maiken Ree
25. jan. 2012 - 16:43

Russiske Leonid Surguchev er utpekt som sjef for Lukoils satsning på norsk sokkel. Surguchev har bodd i Norge siden 1998 og har tidligere jobbet i Petec og forskningsinstituttet Iris, skriver Barentsobserver .

Lukoil vil jobbe med Statoil

Lukoil ble kvalifisert som operatør på norsk sokkel i august i fjor. Selskapet er Russlands største private selskap, og det første russiske selskapet som er prekvalifisert for operasjoner på norsk sokkel.

Leonid Surguchev Lukoil
Leonid Surguchev blir sjef for Lukoils kontor i Oslo. IRIS

Kontor i Oslo

Ifølge Surguchev blir selskapets norgeskontor i Oslo, og de regner med å være på plass i løpet av februar i år.

Surguchev sa under et foredrag på en russisk-norsk oljekonferanse i Oslo i dag at selskapet planlegger å søke på lisenser i 22. lisensrunde, som finner sted senere i år.

Vil legge press

Han ønsker ikke å besvare noen av Teknisk Ukeblads spørsmål om hvorvidt selskapet skal ansette flere folk til sitt Oslo-kontor.

Russlandekspert Arild Moe ved Fridjof Nansens Institutt sa til Teknisk Ukeblad i fjor at det var mulig at Lukoil søkte om innpass på norsk sokkel for å legge press på russiske myndigheter. I 2008 kom det en lovendring i Russland som i realiteten stenger private selskaper ute fra nye prosjekter på russisk sokkel.

Surguchev sa under sitt foredrag at en viktig grunn til at selskapet ønsker å etablere seg i Norge er delelinjeavtalen, hvor norske og russiske myndigheter kom til enighet om det tidligere omstridte området i Barentshavet.

Les mer om: