KLIMA

– Luftkvaliteten i storbyene forverres

IKKE BEDRE: Selv om NOx-utslippene går ned, øker utslippene av NO2. Dermed vil det ta år før de største byene i landet vil oppleve bedret luftkvalitet, mener NILU.
IKKE BEDRE: Selv om NOx-utslippene går ned, øker utslippene av NO2. Dermed vil det ta år før de største byene i landet vil oppleve bedret luftkvalitet, mener NILU. Bilde: Scanpix

Langtidsvarselet fram til 2015 viser at luftkvaliteten blir enda dårligere i Oslo, Bergen, Trondheim og trolig også i andre norske byer, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Tidligst bedring i 2015

Den forverrede luften kommer som følge av at utslippene av nitrogendioksid fortsetter å øke fram til 2015, ifølge NILU.

– Fram til 2003-2004 var alle veldig optimistiske når det gjaldt utslippsutviklingen for NO2, men nå viser det seg at 2010 ble enda litt verre enn 2009. Sånn som det ser ut nå, ser ikke vi noen utslippsreduksjon før i 2015, sier seniorforsker Dag Tønnesen ved NILU til Dagsavisen.

Flere biler og mer diesel

Han viser til at nye bilmodeller slipper ut mer NO2 enn før, selv om NOX-utslipper er blitt lavere. Samtidig har det blitt flere dieselbiler, noe som gir vesentlig høyere utslipp av NO2 sammenlignet med bensinbiler. Et tredje moment er at det er flere biler på veiene enn før.

Høye utslipp av NO2 er tillatt bare 18 timer i løpet av et helt år. I fjor ble grensen overskredet med 90 timer på Manglerud i Oslo. I Bergen var det enda verre. På Danmarksplass ble grensen overskredet med 140 timer.

Påvirker helsen

Dårlig luftkvalitet kan føre til at syke mennesker dør flere uker før de ellers ville ha dødd, ifølge avdelingsdirektør Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet. Han anbefalte i forrige måned utsatte personer som bor i Oslo, til å vurdere å flytte fra byen.

Tønnesen mener Schwarzes råd er fornuftig, men må forholde seg til realitetene. Han viser dessuten til at svevestøv på landsbasis er et større problem enn utslipp av NO2. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.