DATATELE

Lover sikrere laptop-batterier

Brannfare: XPS M1710 var en av Dells bærbare modeller som måtte lide på grunn av Sonys batterier tidligere i høst.
Brannfare: XPS M1710 var en av Dells bærbare modeller som måtte lide på grunn av Sonys batterier tidligere i høst. Bilde: Illustrasjon

IEEE

  • IEEE står for Institute of Electrical and Electronics Engineers.
  • Organisasjonen har mer enn 375.000 medlemmer i rundt 150 land, og nesten 30 prosent av all litteratur om ingeniørvitenskap innen elektro, elektronikk, databeregning og kontrollteknologi produseres av IEEE.
  • IEEE har en egen underavdeling, IEEE Standards Association, som utvikler standarder for ulike industrier: alt fra luftfart, data og telekommunikasjon til biomedisin, elektrisk effekt og forbrukerelektronikk er innen deres arbeidsområde.
  • Per dags dato står IEEE bak 870 gjeldende standarder, og har 400 standarder under utvikling.

Kilde: www.ieee.org

En egen arbeidsgruppe er nedsatt for å følge opp rapporterte problemer med batterier som blir ekstremt overopphetet, og i enkelte tilfeller tar fyr eller eksploderer.

Battericeller

Gruppen kaller seg Portable Computer Battery Working Group, og har som oppgave å revidere dagens IEEE-standard for oppladbare batterier: Standard nummer 1625, som tar for seg retningslinjer for design, produksjon og testing av litiumion-battericeller og pakker i bærbare PC-er.

Det er battericellene som har vært problemet når både Dell og Apple ble nødt til å tilbakekalle totalt 5.9 millioner batterier på verdensbasis i august. Også Fujitsu og Toshiba er blant leverandørene som har måttet tilbakekalle batterier.

Sony betaler dyrt

For Sonys del har de mange batteriproblemene blitt en dyr affære: Ifølge BBC har analytikere spekulert i at det kan koste konsernet 3,1 milliarder kroner (500 millioner dollar) å erstatte de drøyt 10 millionene batterier det er snakk om.

Problemene førte blant annet til at noen flyselskap forbød bruk av enkelte typer bærbare datamaskiner ombord i deres fly, og PC-produsentene har fryktet at folk vil slutte å kjøpe deres maskiner på grunn av batterifeil de ikke selv har skyld i.

Alt igang

Oppdateringen av standarden gjøres av IEEE i samarbeid med produsenter både av bærbare PC-er og batterier. Apple, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Lenovo, Panasonic, Sanyo og Sony har alle takket ja til å delta i utviklingen av en ny standard, som forhåpentligvis vil gjøre laptop-batteriene tryggere.

Arbeidsgruppen hadde sitt første møte i California i november, og møtes igjen i Japan i januar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.