INDUSTRI

Politiet: Et løst trekk som traff rotoren var trolig årsak til helikopterstyrt

Én mann fortsatt kritisk skadd. 

Årsaken til helikopterstyrten i fjorden utenfor Bergen kan ha vært en løs presenning på yachten helikopteret skulle lande på.
Årsaken til helikopterstyrten i fjorden utenfor Bergen kan ha vært en løs presenning på yachten helikopteret skulle lande på. Bilde: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Et løst trekk som virvlet opp fra en bensintank og traff rotoren, førte trolig til helikopterstyrten ved en yacht i Bergen onsdag kveld, opplyser politiet.

Vest politidistrikt opplyser i en pressemelding fredag formiddag at de ikke har noen holdepunkter for menneskelig svikt eller teknisk feil i forbindelse med ulykken, men at de vil avvente konklusjonene fra Havarikommisjonen.

– Etterforskningen har gitt god dokumentasjon, inkludert en rekke videoer og bilder som viser hendelsesforløpet. Etterforskningen har vist at helikopteret ved landing har vært utsatt for en ytre påvirkning. Et trekk som dekket en bensintank har truffet rotoren, og mye tyder på at dette er en medvirkende eller direkte årsak til at helikopteret styrtet, skriver Vest politidistrikt.

Kritisk skadd

Politiet og Havarikommisjonen gikk torsdag ettermiddag om bord i yachten Bacarella. Målet var blant annet å samle informasjon som kan bidra til å forklare hva som forårsaket ulykken.

De har sikret seg videoopptaket som er tatt opp med et kamera som peker mot akterdekket på luksusyachten Bacarella der helikopteret skulle lande.

Det var tre menn om bord i helikopteret. En av dem er kritisk skadd, mens de to andre er lettere skadd. De to skal nå være utskrevet fra sykehuset, opplyser Helse Bergen fredag formiddag.

Konklusjon tidligst fredag

– Vi mener å vite hva som førte til at helikopteret styrtet, sier Kåre Halvorsen, leder for luftfartsavdelingen i Statens havarikommisjon for transport, til NRK.

Selv om kommisjonen føler seg trygge på den direkte årsaken til styrten, har de ikke oversikt over hvordan situasjonen som førte til styrten oppsto.

Halvorsen vil ikke kommentere om de mener ulykken skyldtes menneskelig svikt, teknisk svikt eller ytre påvirkning.

– Vi vil presentere en foreløpig konklusjon tidligst fredag, sier han.

Helikopteret er av typen Airbus H125 og eies av det britiske selskapet HQ Aviation. Det undersøkes på land, mens yachten ligger til kai i Bergen sentrum.

Britisk flyhavarikommisjon

Vest politidistrikt opplyste torsdag at to av de tre skadde mennene har tilknytning til Storbritannia. De er i alderen fra slutten av 50-årene til begynnelsen av 60-årene.

En del bagasje og personlige eiendeler forsvant under ulykken, så politiet har bare funnet ett pass.

– Dersom noen i områdene rundt havaristedet skulle gjøre funn av bagasje eller gjenstander som man forstår kan stamme fra helikopteret, ber vi om at det blir levert til politiet, oppfordres det.

Vest politidistrikt har satt ned en etterforskningsgruppe for å følge opp etterforskningen av ulykken utenfor Sandviken. Arbeidet ledes og koordineres av økonomiavsnittet.

Politiet har avhørt en rekke personer i forbindelse med styrten – både folk som var om bord i båten, og folk som sto på land.

Ettersom helikopteret eies av et britisk selskap, vil også representanter fra den britiske flyhavarikommisjonen komme til Bergen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.