OLJE OG GASS

Lofoten-ordførere krever åpning

17 ordførere og politikere fra Troms og Nordland går sammen.

VIL LEGGE PRESS: Ordførere i Lofoten og Troms vil legge press på regjeringen for å få på plass en åpning av petroleumsvirksomhet.
VIL LEGGE PRESS: Ordførere i Lofoten og Troms vil legge press på regjeringen for å få på plass en åpning av petroleumsvirksomhet. Bilde: Colourbox
14. des. 2012 - 12:47
Vis mer

Under ordførerkonferansen i Harstad den 27. november gikk samtlige ordførere, varaordførere og fylkesråd sammen om å kreve konsekvensutredning av Nordland 6, 7 og Troms 2.

Ifølge avisa Nordlys var møtet initiert av Harstad-ordfører Marianne Bremnes.

Les også: Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten

– Sakker akterut

– Det har lenge blitt etterlyst en politisk stemme fra regionen. En uttalelse fra dette møtet vil ha tyngde i debatten om olje og gass, sier Bremnes til Nordlys.

Ordfører i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad, sier at kommunene i Lofoten sakter akterut dersom de ikke får muligheten til å ha petroleumsvirksomhet i området.

Les også: Klar for Lofot-boring i 2013

Folk flytter fra

– Vi gjør dette samlet fordi vi er utålmodige med å komme inn i det gode selskap. Vi ønsker ikke å sakke akterut og bli satt på vent i det uendelige, sier Finstad til Teknisk Ukeblad.  

Han sier at kommunen opplever en massiv fraflytting av den yngre generasjon, og frykter for å miste velferdstilbud som kan holde på innbyggerne.

– Vi går nå sammen i håp om at det vil gjøre inntrykk og legge press på regjeringen, sier Finstad.

Krever gjenåpning

I et brev til Olje- og energidepartementet (OED) skriver politikerne:

– Den gjennomførte kunnskapsinnhentingen i Norskehavet Nord-Øst synliggjør mulighetene petroleumsvirksomheten har for å skape ringvirkninger i dette området. Ordførerne krever at det gjennomføres en gjenåpning av de midlertidig stengte områdene i Nordland 6, samt en konsekvensutredning av de områdene i Nordland 6,7 og Troms 2 som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet. 

Les også: Vurderer oljeaktivitet på Svalbard

Bruker Goliat-modellen

De understreker samtidig at petroleumsvirksomheten må etableres på en måte slik ta sjømatnæringen ikke tar skade.

– Spesielt viktig er etableringen av en tilfredsstillende både havgående og kystnær oljevernberedskap etter Goliat-modellen, med bruk av fiskeflåten, skriver de.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vurderer press på Stoltenberg

Da olje- og energiminister Ola Borten Moe nylig la frem konklusjonene fra sin kunnskapsinnhenting fra Lofoten og Vesterålen, sa ministeren samtidig at det ikke ville bli noen konsekvensutredning i denne stortingsperiode.

I januar 2011 troppet i underkant av 20 ordførere fra Nordland og Troms opp på kontoret til statsminister Jens Stoltenberg for å kreve konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

Finstad utelukker ikke at det samme vil skje igjen.

– Vi vurderer et lignende møte med Stoltenberg, sier ordføreren.

Les også:

Flåthen vil ha avgjørelse om Lofoten

Advarer mot å senke oljetempoet

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.