KRAFT

– Litt vel arrogant av Moe

SVAR PÅ TILTALE: Energiminister Ola Borten Moe får svar på tiltale både fra vannkraftkommunene og fra Eftas overvåkingsorgan Esa.
SVAR PÅ TILTALE: Energiminister Ola Borten Moe får svar på tiltale både fra vannkraftkommunene og fra Eftas overvåkingsorgan Esa. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
31. aug. 2011 - 07:03

På landsmøtet til Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK)i kom energiminister Ola Borten Moe (Sp) med mot både Eftas overvåkingsorgan Esa og mot LVK selv.

Årsaken var at LVK sammen med en rekke andre organisasjoner har klaget regjeringen inn for Esa for å ha vist manglende vilje til å innføre miljøkrav for gamle vasskraftanlegg, og at dette skal være i strid med EUs vanndirektiv.

Energiministeren klaget over at kraftkommunene tok saken til byråkrater i Brussel “som knapt har sett en regulert elv”, og at det fører til et betydelig ekstraarbeid for de ansatte i Olje- og energidepartementet (OED).

Les også: Fem ordførere har jobbet for å endre dette bildet

Vakte oppsikt

– Dette falt ikke i god jord på landsmøtet. Det ble oppfattet som ganske oppsiktsvekkende at han ikke respekterer spillereglene som er, sier advokat Tine Larsen som jobber for LVK.

– Man kan mene hva man vil om EØS-avtalen, men dette er en klageordning som er helt legitim å benytte seg av, og som LVK sammen med flere andre organisasjoner har brukt. Det å stå å refse organisasjonen for å bruke en etablert klageordning for å få avklart et spørsmål som man har en pågående uenighet om, er veldig spesielt, ifølge Larsen.

Les også: Frykter tapt produksjonEn ærlig sak

Tine Larsen, advokat for LVK
ESA BESTEMMER: Olje- og energidepartementet må akseptere at det er Eftas overvåkingsorgan Esa som gir den autoritative tolkningen av EUs vanndirektiv, sier advokat Tine Larsen som jobber for LVK. LVK
Hun sier medlemskommunene i 20 år har jobbet med revisjonssakene, og at de har forsøkt å få gjennomslag for bedre miljøvilkår.

De mener revisjonene må samordnes bedre med vanndirektivet og ny vannforvaltning, og at direktivet vil innebære restriksjoner på hvor hardt elvene skal tappes.

– Det har vi ikke fått gehør for. Derfor besluttet vi å legge uenigheten fram for Esa, noe som er en helt ærlig sak å gjøre. Og så får de avgjøre saken, sier hun.

– Hvis det er så problematisk at vi har klaget, er det rart at regjeringen ikke benyttet seg av muligheten til å forhøre seg og avklare saken med Esa før de bestemte seg. Regjeringen visste at de valgte en omdiskutert løsning, sier Larsen.

Les også:

– Arrogant

– Borten Moes uttalelser viser mangel på respekt for spillereglene med hensyn til det lovverket man har. Det er Esa som er den autoritative myndigheten til å tolke hvordan direktivet skal forstås. Derfor må vi få lov til å spørre dem uten å bli nedsablet for det, sier Larsen.

– Dette kan oppfattes som litt vel arrogant. Energiministeren kan rett og slett ikke forholde seg til Esa og direktivet på denne måten. Også OED er nødt til å forholde seg til at vi har et system med klageordning i Brussel, sier Larsen.

Les også: EU krever bedre vann

Dyktige Esa-medarbeidere

Trygve Mellvang-Berg, Esa
KOMPETENTE BYRÅKRATER: I tillegg til at Esa har energispesialister blant sine ansatte, har Olje- og energidepartementet selv hentet Esa-toppsjefen til å lede NVE, svarer Efta-vaktbikkjas pressetalsmann Trygve Mellvang-Berg på kritikken fra energiminister Ola Borten Moe om at Esa-byråkratene "knapt har sett en regulert elv". Esa
I sitt svar på kritikken av at deres ansatte knapt skal ha sett en regulert elv, velger Esa en noe mindre konfronterende strategi enn energiministeren..

– Esa har mange dyktige medarbeidere med tidligere erfaring fra norsk forvaltning og privat sektor, også med erfaring fra advokatfirma med energi- og vassdragsrett som spesialfelt. Det kan kanskje tolkes som en anerkjennelse av Esas kompetanse på dette feltet at regjeringen i vår utnevnte Esas forrige president, Per Sanderud, til ny generaldirektør for NVE, sier pressetalsmann i Esa, Trygve Mellvang-Berg.

Han sier Esa nå på vanlig måte går gjennom klagen på om Norges gjennomføring av vanndirektivet er i samsvar med EØS-avtalen.

Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.