NETTARKIV

Liten statlig deltagelse

Den 17. konsesjonsrunden som omfatter seks produiksjonslisenser i Norskehavet, gir Norsk Hydro to lisenser, mens Norske Shell, Statoil, Phillips Petroleum og Agip en lisens hver. Det som er oppsiktsvekkende er at Statens Direkte Økonomiske Engasjement, Petoro, kun har fått tildelt andel på 20 prosent i to lisenser. For produksjonslisensene 284 og 285 er det kun utenlandske operatører. Italienske Agip er som operatør blitt tildelt hele 70 prosents andel i produksjonslisens 285.

De tildelte områdene er mindre enn hva oljeselskapene opprinnelig ønsket seg. Leder av oljeindustrien landsforening, OLF, administrerende direktør Finn Roar Aamodt, sier i en kommentar at omfanget av det utlyste arealet i runden burde vært større, og mer i tråd med det arealet som selskapene opprinnelig nominerte. Han beklager at ikke større areal ble utlyst i denne runden.

Bløtkaker hos Phillips

Nytt er det at Phllips Petroleum får operatørskap på en blokk i Norskehavet. - Dette er en gledens dag for Phillips Petroleum. Vi har hittil vært annerkjent som Ekofisk-operatøren, men at vi nå blir operatør på et dypvannsfelt er meget spennende for oss, sier informasjonssjef Ingvar Solberg til TU. Tildelingen ble feiret med 17 bløtkaker i Phillips kantine i Tanager. Solberg understreker at det er viktig for selskapet å bygge opp en bredere lisensportofølje i Norge. - Allerede i 16 runde fikk vi tildelt andel i en lisens i Norskehavet og vi har akkurat startet leteboring i blokk 35/1 med boreriggen Deep Sea Bergen. Vi regner med at leteboring i PL284 vil komme i gang om et par års tid.

Også Norsk Hydro er fornøyd med tildeleingen av to operatørskap. Etter ormen Lange så det tynt ut for selskapets lete og utviklingsavdeling. - Selskapets posisjon som langsiktig og sentral gassaktør i Norge er styrket gjennom tildelingen, og den gir bedret grunnlag for vekst for Hydro på norsk sokkel, sier direktør for Leting og Utvikling Norge, Torstein Dale Sjøtveit.

Nye utfordringer

Utfordringene står i kø for operatørselskapene i de tildelte lisensene. Leteområdene ligger på dypere vann enn tidligere og usikkerheten rundt nye mulige funn er er store. Hittil har flere av de mest interssante områdene vist seg ikke å inneha drivverdige olje og gassforekomster. - Blant oljeselskapene er det stor interesse for å være med i den videre utforskningen av denne delen av norsk sokkel. Flere av blokkene ligger på dypt vann hvor teknologiske utfordringer for industrien er store, men hvor også mulighetene til å gjøre stor funn er betydelige.

- Samtidig har det for Samarbeidsregjeringen vært viktig å sikre god balanse mellom hensynet til petroleumsvirksomheten og hensynet til miljø og andre viktige samfunnsinteresser. Vårt mål er at petroleumsaktivitetene skal drives i sameksistens med andre næringer innenfor en bærekraftig ramme, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs i forbindelse med tildelingen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.