OLJE OG GASS

– Lite olje, men massiv innsats mot søl

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ombord i helikopter på vei ut til Macondo-feltet i Mexicogolfen onsdag.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ombord i helikopter på vei ut til Macondo-feltet i Mexicogolfen onsdag. Bilde: Scanpix
22. juli 2010 - 08:42

Massiv innsats, men lite olje på overflaten var de to hovedinntrykkene olje- og energiminister Terje Riis-Johansen satt igjen med da han klokken 21 norsk tid avsluttet en rundtur med helikopter i Mexicogolfen.

– Vi landet på det norske fartøyet Skandi Neptun og fikk en interessant innføring i hvordan de hele tiden fulgte det som skjedde på 1.500 meters dyp via små ubåter, sier statsråden på telefon til NTB.

– Det er mange hundre nordmenn i arbeid ennå, og på det meste skal det ha vært opp mot 700 nordmenn som direkte eller indirekte har vært med på å begrense virkningene av oljekatastrofen, sier Riis-Johansen.

Olje- og energiministeren gikk onsdag kveld norsk tid i møte med ledelsen i de norske selskapene for å få en ytterligere orientering om det som har skjedd.

Møtet fant sted i Den norske sjømannskirken i New Orleans.

BP-ledelsen fornøyd med de norskeOlje- og energiminister Terje Riis-Johansen fikk se det norske skipet Skandi Neptune fra ombord i helikopteret på vei ut til Macondo-feltet i Mexicogolfen onsdag
BP-ledelsen fornøyd med de norskeOlje- og energiminister Terje Riis-Johansen fikk se det norske skipet Skandi Neptune fra ombord i helikopteret på vei ut til Macondo-feltet i Mexicogolfen onsdag

BP-ledelsen fornøyd med de norske

Før han dro ut på helikopterturen var Riis-Johansen i møte med BPs folk og representanter for de amerikanske delstatsmyndighetene.

– BP var meget godt fornøyd med den innsats de norske båtene og mannskapene har gjort under den lange tiden utblåsingen har pågått. Det var hyggelig å kunne registrere. Men like imponerende var det å se den massive innsatsen som ble gjort for å begrense skadene. Rundt 40.000 personer er involvert og ute i sjøen vrimler det av fartøyer og annet flytende utstyr som gjør en jobb for å redusere virkningene av denne tragedien. Nå håper alle at lekkasjen nå er tettet for godt, sier statsråden.

Norge i verdenstoppen

På spørsmål om Norge har en bedre beredskap enn det var i Mexicogolfen sier Riis-Johansen at det vil være uriktig å lage sammenligninger.

– Det jeg kan si er at Norge ligger på verdenstoppen i sikkerhet, beredskap og kompetanse. Vi har det beste utstyret som kan oppdrives og vi bruker det når det er nødvendig. Hva BP har gjort her borte, verken kan eller vil jeg uttale meg om, sier han.

Riis-Johansen sier at Norge sitter med 41 års erfaring med boring til havs, først på relativt grunt vann, deretter stadig dypere på utsiden av Norgesrenna. De gode tilbakemeldingene vi fikk fra redningsledelsen om den norske innsatsen tyder på at vi blir oppfattet som ganske gode, sier olje- og energiministeren.

På spørsmål om Norge noen gang ville kunne sette inn 40.000 mann for å begrense skadene av en utblåsing, sier Riis-Johansen at den massive innsatsen han har sett bare viser ham at noe slikt aldri må skje på norsk sokkel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.