OLJE OG GASS

Lien: Olje fra Nord-Norge ikke mer skadelig enn olje fra Bergen

 

Olje- og energiminister Tord Lien mot de som hardnakket påstår at petroleumsressursene i Barentshavet ikke blir lønnsomme.
Olje- og energiminister Tord Lien mot de som hardnakket påstår at petroleumsressursene i Barentshavet ikke blir lønnsomme. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. nov. 2015 - 09:51

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) lar seg provosere av vestlandske nyhetsmedier – spesielt når de på lederplass mener noe om petroleumsvirksomhet i nord.

Da statsråden gjestet OG21-konferansen i Oslo forrige uke, understreket han at det ikke er noen som kan garantere noe som helst i våre nordligste havområder.

– Men det som provoserer meg noe helt grenseløst, det er når man kan lese på lederplass i Bergens Tidende – en region som har tjent seg rike på olje og gass i flere tiår – at det å produsere olje i Nord-Norge er farlig for klimaet.

– Det er forferdelig provoserende. Et oljefat produsert i Nord-Norge har ikke noen annen påvirkning på klimaet enn et oljefat produsert utenfor Bergen, tordnet statsråden.

Kongsberg-sjefen: Kongsberg-sjefen mener «tiden er inne for å se grundig» på 2-4-ordningen  

To streker under svaret

Statsråden hadde før raljeringen hørt gjennom en presentasjon av DNV GL som har gjort en ny studie av oljevirksomhet på 74 grader nord.

I rapporten kom det frem at det var rett i underkant av 30 utfordringer av teknisk art som må på plass før man kan få til helårlig produksjon av olje og gass så langt nord i Barentshavet.

Teknisk Ukeblad omtalte funnene i rapporten og de 11 viktigste utfordringene som ble identifisert tidligere i høst.

Samtidig som rapporten ble utarbeidet, har debatten om oljevirksomhetens fremtid i nord gått flere steder. En rekke miljøorganisasjoner, analytikere og investorer har advart mot dårlig lønnsomhet i Barentshavet.

Statsråd Lien mente dog at ingen kan si noe som helst om eventuell lønnsomhet – heller ikke han.

– Det sies mye rart om lønnsomhet i nord. Du får ikke meg til å stå her og garantere at ressursene i Barentshavet vil bli lønnsomme, med to streker under svaret. Det blir helt useriøst, ifølge Lien.

Ut med norsk, inn med svensk: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger

– Må for pokker være stolt

Han pekte på at mens det er boret tusenvis av brønner andre steder i Norge, er det kun boret om lag 100 brønner i Barentshavet.

– Å si at man vet så mye om ressursgrunnlaget, slik at man kan si at det enten blir ulønnsomt eller at det blir kjempelønnsomt, det går ikke an. Derfor er vi nødt til å gi industrien tilgang på disse arealene slik at vi finner ut hva som er ressursgrunnlaget utenfor kysten av Finnmark.

– Dette er nøyaktig slik man har gjort på andre kystområder i Norge. Vi skal for pokker være stolt av det vi har fått til. Vi er en av de mest bærekraftige produsentene i verden, og norsk gass er et viktig bidrag til å redusere klimagassutslippene fra den europeiske energimiksen. Løsningen er å erstatte kull med gass, sa Lien.

Samtidig som oljekostnadene eksploderte: Mens oljekostnadene eksploderte hadde FMC 27 forskjellige gulmalinger på lager

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.