OLJE OG GASS

– Lekkasje fra oljeriggen uker før eksplosjonen

Bilde: Reuters / Scanpix

Raseriet mot oljeselskapet BP øker ettersom det kommer nye anklager om inkompetanse og tvilsom omgang med sannheten. Oljekatastrofen har så langt kostet BP 2 milliarder dollar og et sterkt skadet omdømme.

Oljearbeideren Tyrone Benton sier til den britiske kringkastingen BBC mandag at lekkasjen ikke ble reparert. I stedet stengte man bare av delen der det var lekkasje.

Lekkasjen skal ha blitt oppdaget i den mest avgjørende sikkerhetsdelen på plattformen, en sikkerhetsventil mot utblåsning, ofte omtalt på engelsk som en BOP, som står for «blowout preventer».

BP henviser til selskapet Transocean som var ansvarlig for å drive riggen og sørge for reparasjoner og vedlikehold.

Transocean hevder at de hadde testet utblåsningsventilen og funnet at den var i orden før ulykken 20. april.

Utslippet vil fortsette i tre måneder dersom en avlastningsbrønn er det som må til for å stoppe lekkasjen. Først prøver BP seg med en trakt (se neste bilde).
FOTO: Reuters Scanpix

Større utslipp?

Opplysningene kommer dagen etter at en talsmann for BP forsøkte å redusere betydningen av et internt BP-notat om hvor alvorlig utslippet kan være. I dokumentene går det fram at oljelekkasjene etter Deepwater Horizon-ulykken i verste fall kan være opptil 20 ganger så store som det BP har sagt offentlig.

Et internt BP-dokument viser at selskapet har anslått at så mye som 100.000 fat olje, om lag 16 millioner liter, kan sprute ut fra brønnen hver dag.

Opplysningene i dokumentet, som er udatert, er offentliggjort av kongressrepresentanten Ed Markey. Det interne kriseanslaget er hundre ganger høyere enn det BP først gikk ut med.

Les mer om oljekatastrofen på våre temasider .

– Løgn eller inkompetanse

– Dette viser at BP, helt fra starten av, enten har løyet eller vært komplett inkompetente, sa Markey til NBC-programmet «Meet the Press» søndag.

Amerikanske myndigheter har gått ut fra at det verste daglige utslippet kan være på om lag 60.000 fat olje, betydelig mindre enn det BP har tatt høyde for.

Kystvakten sier at det er umulig å vite nøyaktig hvor mye olje som lekker, før et nytt system for oppsamling av olje er på plass midt i juli.

BP-talsmann Toby Odoen bekrefter at interndokumentet er ekte, men at anslaget er uvesentlig fordi det kun gjelder dersom man fjerner sikkerhetsventilen omtalt som BOP.

– Siden det ikke finnes planer om å fjerne den, er tallet irrelevant, sa Odoen.

Det var nettopp i denne BOP-en lekkasjen ble oppdaget, ifølge Benton.

Mandag opplyste USAs tilsyn for vern mot kjemisk forurensning (CSB) at de skal iverksette en etterforskning av årsakene til ulykken.

CSB-leder John Bresland sier i et brev til Kongressen at etterforskningen blir gjort av de samme ekspertene som etterforsket en eksplosjon på et BP-raffineri i Texas i 2005 som kostet 15 oljearbeidere livet.

En hjelm som har tilhørt en oljearbeider, ligger og dupper i oljesølet utenfor kysten av delstaten Louisiana. Utslippet har så langt kostet BP 1,43 milliarder dollar.
FOTO: Reuters Reuters / Scanpix

12,5 milliarder til nå

Oljekatastrofen i Mexicogolfen har så langt kostet oljeselskapet BP 2 milliarder dollar – eller 12,5 milliarder kroner.

Summen inkluderer kostnader til oppsamling av olje, drilling av avlastningsbrønner, erstatninger til delstatene i USA som er rammet av utslippet, og andre erstatninger, opplyste selskapet mandag. Selskapet kom med opplysningene i en melding til London-børsen.

BP ble i forrige uke presset av Det hvite hus til å love å opprette et fond på 20 milliarder dollar, eller 125 milliarder kroner, til å betale for erstatninger og opprenskningsarbeid i Mexicogolfen.

Men det har ikke mildnet sinnet mot BP. At selskapets sjef Tony Hayward har tatt seg fri fra katastrofehåndteringen og i helgen ble fotografert på regatta hjemme i Storbritannia, har bare økt frustrasjonen.

En rekke andre oljeselskaper saksøkte mandag myndighetene for å få opphevet den seks måneder lange borestansen på dypt vann som president Barack Obama innførte. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.