INDUSTRI

Legger press på Stortinget: – Industrien må få beholde kraftverkene

RØLDAL: All kraften Hydro produserer på Røldal kraftstasjon går til industriproduksjon på Karmøy.
RØLDAL: All kraften Hydro produserer på Røldal kraftstasjon går til industriproduksjon på Karmøy.Bilde: Hydro

– Det er klart at vi har investeringer som blir påvirket av om vi får tilfredsstillende kraftløsninger for prosjektene våre. Vi ønsker å videreutvikle industrien i Norge og jobber med tunge, langsiktige investeringer, sier Johan Hovland, Elkems direktør for samfunnskontakt.

Blant annet jobber Elkem med å bygge en fabrikk i Kristiansand for fremstilling av høyrent silisium til solcellepaneler.

Investeringen i fabrikken er på rundt 3,5 milliarder kroner og det kan komme mer av den typen i Norge, hvis kraftvilkårene er gode nok.

Skal bygge flere fabrikker

– Vi har en strategi om at vi skal bygge flere slike fabrikker. Da vil gode, langsiktige kraftvilkår i Norge bidra til å øke sannsynligheten for at de investeringene kommer her, sier Hovland. Han understreker at det er mange som ønsker å tiltrekke seg slike attraktive investeringer.

Norsk Industri og Elkem har brukt sommeren til å få gjennomslag for sine synspunkter. 22. september skal saken opp i Odelstinget.

I slutten av juni sendte Elkem en betenkning til Stortinget, den tredje i rekken bestilt av industrigiganten, skrevet av jusprofessor Olav Kolstad.

Der argumenterer Elkem med at industrien kan beholde kraftverkene, uten at det er i strid med EØS-avtalen.

Kun offentlige får kjøpe

– Man behøver ikke andre endringer i regjeringens modell enn at industrien beholder kraftverkene inntil man bestemmer seg for at de kan overdras til noen andre, sier Hovland.

Da ligger det i konsolideringsmodellen at det kun er det offentlige som kan kjøpe, og det blir opp til industrien å gjøre nytte av kraftverkene, underforstått at kraften skal brukes til industri, ikke selges til andre.

Norsk Industri og Industri Energi fulgte opp i slutten av juli, i et brev til Stortingets energi- og miljøkomité, hvor de påpekte at den alternative modellen ikke var behandlet skikkelig av regjeringen.

Også Hydro har hatt jusprofessorer til å jobbe for seg. I mai sendte de en betenkning som påpeker at en alternativ modell – som stenger for nye private konsesjoner, men opphever tidsbegrensning og hjemfall for eksisterende private konsesjonærer – ikke synes å være vurdert.

– Ikke godt nok utredet

– Vi mener at den modellen ikke er godt nok utredet. Utsettelsen gir Stortinget i større grad mulighet til å behandle dette på en skikkelig måte, sier informasjonssjef Halvor Molland.

For Hydro er det milliardinvesteringer som står på spill. På Karmøy skal smeltelinjen basert på den såkalte Søderberg-teknologien fases ut innen 2010 og erstattes.

Totalt er det snakk om investeringer på mellom seks og åtte milliarder kroner i en helt ny og moderne produksjonslinje

– Regjeringens intensjon om offentlig eierskap blir ivaretatt. Det er 88 prosent av kraften som er i offentlig eie. Et slikt forslag gjør at den prosentandelen går mot 100 prosent ettersom private aktører ikke vil bruke kraften til industri, sier Molland.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.