KRAFT

Lanserer lager for vind- og solenergi

USTABILT STRØMNETT: Vindkraft kan forårsake ustabillitet i strømnettet. ABB vil kapre markedsandeler med nye lagringsløsninger for ny fornybar energi.
USTABILT STRØMNETT: Vindkraft kan forårsake ustabillitet i strømnettet. ABB vil kapre markedsandeler med nye lagringsløsninger for ny fornybar energi. Bilde: Anders J. Steensen

Lagringsløsninger for ny, fornybar energi har vært etterspurt i lang tid, da energikilder som sol og vind har ujevn kraftproduksjon.

Småskala elproduksjon er heller ikke optimalt for strømnettet, på grunn av spenningsvariasjoner, ustabile leveranser og lavere elkvalitet.

Mer stabilt

ABB kan nå tilby lager som kan gi en effekt på rundt 20 MW i perioder på 15-45 minutter. Med flere batterimoduler installert, kan lageret klare opp til 50 MW i 60 minutter.

– Vi utvikler et energilager som gir unike muligheter til å lagre energi raskt og tilføre aktiv effekt, for å for eksempel forbedre stabiliteten i nettet eller redde nettet ved en kortslutning, sier prosjektleder Jan Svensson i ABB.Testes

Teknikken skal testes på den britiske østkysten over sommeren, hvor det finnes store mengder vindkraft.

Det er den britiske delen av energiselskapet EDF Energy Networks som skal teste teknologien på sitt nett på Norfolk-kysten.

Vil kapre markedet

Målet for ABB er å kapre kunder før konkurrentene Siemens, Areva og GE tar markedsandeler med den nye lagringsteknikken.

– Vi fører en dialog med flere industri og nettselskaper i Europa og Nord-Amerika, inklusive Sverige, sier systemområdesjef Ingela Hålling til svenske Ny Teknik, uten å ville nevne konkrete navn.

Teknikken er utviklet i samarbeide med det franske batteriselskapet Saft.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.