BYGG

Langspurt for vindu-utvikling

SLAGEREN: Dette blir NorDans slager med nye krav. To lags glass, karm isolert med polyuretanskum, 16 mm argon mellom glassene og superspacer gir en U-verdi som oppfyller de nye kravene på 1,2. Vinduet slår innover.
SLAGEREN: Dette blir NorDans slager med nye krav. To lags glass, karm isolert med polyuretanskum, 16 mm argon mellom glassene og superspacer gir en U-verdi som oppfyller de nye kravene på 1,2. Vinduet slår innover.Bilde: NORDAN

– Vi visste kravene kom, vi har jobbet med dette de siste to årene, sier teknisk direktør Kåre Hansen i NorDan.

Foreløpig kan de kun levere innandslående vinduer, utadslående er under utvikling.

Selskapet bruker limte treprofiler der en av lamellene er erstattet med isolasjonsmateriale. Hansen vil ikke ut med noen detaljer hverken om liming eller typen isolasjon.

– Nei, det er en godt bevart hemmelighet, sier han.Eneste

Ved siden av ramme og karm er avstandsstykket mellom glassplatene viktig for å redusere varmetapet. NorDan har erstattet aluminiumsskinnen med et amerikansk produkt kalt Superspacer.

– De monteres av en treakset robot, vi er de eneste i Norden som har en slik produksjonslinje, forteller Hansen.

Hansen og NorDan har vist at de nye kravene ikke er så urimellige som skeptikerne har ment: – Folk vil finne løsninger, det er et spørsmål og tid og midler, men noen av de minste vil nok se dette som en voldsom utfordring.Vinyl

– Vi kan levere vinduer med en U-verdi på 1,2, det har vi kunnet i flere måneder, forteller Leif Hofseth, daglig leder hos H-produkter i Ålesund. H-produkter bruker karm og ramme i vinyl. De kjøper ferdige profiler fra en underleverandør.

– Vi har bare ikke gått ut med det, legger han til. Hofseth er sterkt kritisk til kravet.

– Hvorfor har dere utviklet disse vinduene når dere ikke markedsfører dem og er så sterkt imot dem?

– Hvis kravet kommer, må vi kunne levere. Av hensyn til vår bedrift og våre ansatte må vi ligge i forkant. Vi har ikke startet produksjon ennå, men alt er gjort klart, det er bare å trykke på knappen, så er vi i gang, sier Hofseth.

Han forteller at produksjonsprosessen med isolert karm og ramme er så mye mer komplisert at det er usikkert i hvilken grad H-produkter kan øke produksjonen ut over det de har i dag uten å gå til ytterligere investeringer og utvidelser.

– Da vil vi trenge flere folk, det er det ikke lett å få tak i dag, sier lederen for en bedrift som omsetter for 70 millioner kroner med 50 ansatte.Ligger på været

Lyssand Treindustri på Os utenfor Bergen ligger foreløpig litt på været med nyutviklingen.

– Vi har begynt å kikke på det, vi ser på materialer og leverandører, men vi har ikke startet det egentlige utviklingsarbeidet, sier produkttekniker Magne Sæterstøl.

– Det er en stor oppgave, men ikke uoverkommelig. Vi ser for oss at vi skal bruke de to årene som overgangsperioden er. Sæterstøl sier de blant annet venter på ny Norsk Standard for hvordan U-verdien skal måles.

Mens de to produsentene som allerede kan tilby vinduer som tilfredsstiller de nye kravene kun har innadslående vinduer, vil Lyssand komme på markedet med utadslående vinduer med en gang.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.