NYHETSBREV

Lakkeringsrobotens oppfinner er utnevnt til æresmedlem i NFA

Utviklet verdens første i 1967.

Ole Molaug
Ole Molaug

Den ble døpt Ole etter oppfinneren, eller konstruktør som Molaug liker å kalle seg. Roboten revolusjonerte i sin tid lakkeringsindustrien.

Les: Ekspert ser robotmuligheter overalt

Blank bil-lakk

Det var Nils Underhaug som engasjert Molaug til å lage lakkeringsroboter til trillebårfabrikken Trallfa. Siden den gang har blant annet skinnende blanke Mercedes, Rolls-Royce og Ferrari fått lakken påført av Molaugs roboter.

Etter at han forlot Trallfa, ble han raskt headhuntet til en konkurrerende robotfabrikk i Detroit, hvor han laget Garco-roboten som i stor grad lignet Ole-roboten.

Les: Robotene bilr viiktigere på NTNU

Fra lakkering til laks

I 1980 startet Molaug selskapet Akva sammen med tre kamerater. De tok raskt patent på et automatisert fôringsanlegg for oppdrettsfisk. Siden har det gått slag i slag. Som utviklingssjef i Akva var han klar med neste nyvinning i 1997: Et sensorbasert system som «ser» når fisken er mett. 
I 2000 fusjonerte Aqua med Akva Smart International og Superior Systems, og tok navnet Akva Smart.

Les: BMW bestiller 2400 roboter hos ABB

Lønnsomme oppfinnelser

I 2006 gikk firmaet på børs. I dag har han delt ut det meste av Akva-aksjene til barn og barnebarn. Familien Molaugs verdier i selskapet er i dag verd opp mot 50 millioner kroner.

Ole Molaug er en av de mest anerkjente oppfinnerne i Norge. Ifølge NFA har produktene hans har resultert i lønnsomme arbeidsplasser og gode inntekter for bedriftene som baserer seg på oppfinnelsene han står bak.

Han er det 15. æresmedlemmet i NFA.

Les: Professor Terje K. Lien hos NTNU fikk NFA Prisen

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.