ARBEIDSLIV

Kvitter seg med dårlige jobbtester

Pål Figenschau (DNV) og Sverre L. Nielsen (STN)
Pål Figenschau (DNV) og Sverre L. Nielsen (STN)Bilde: Ole Ketil Helgesen

Mange jobbsøkere møter personlighetstester når de er på intervju. Kvaliteten på testene varierer enormt.

DNV har lansert en ny sertifiseringsordning som skal få bukt med de useriøse personlighetstestene på markedet. Ordningen er utarbeidet i samarbeid med Sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN), eksperter og testutviklere.

– Mange av de 100.000 personlighetstestene som gjennomføres årlig i Norge er bare lureri. Og flertallet av testene vil trolig ikke oppfylle de kravene som blir stilt, sier Sverre L. Nielsen, seniorrådgiver i Psykolog Foreningen og styreleder i STN.

Må tilpasses Norge

Han forteller at en god test må måle det den er ment å måle, og at den må måle likt hver gang den benyttes. I tillegg må testresultat kunne sammenlignes med en relevant gruppe.

– Det vil være urettferdig å bruke nøyaktig samme test på utenlandske og norske arbeidssøkere ettersom testgrunnlaget ikke vil være det samme. Samtidig er det viktig at testen er tilpasset norske forhold, sier Nielsen.

Håper på stor etterspørsel

Pål Figenschau, prosjektleder i DNV, tror det blir stor etterspørsel etter sertifiserte tester og viser til Tine som allerede har sagt at de kun vil benytte seg av sertifiserte tester.

– Dette kan legge press på de som utvikler testene og dermed øke kvaliteten. Samtidig vil vi forhåpentligvis se en avskalling av useriøse tester og leverandører, sier han.

Figenschau frykter ikke at kundene vil stole blindt på tester som er godkjent av DNV. – Brukerne skal lære å være kritiske til resultatet av en personlighetstest, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.