OFFSHOREPOLITIKK

Kutt i olje-FoU: – Kjipt

MISFORNØYD: - Det er helt galt å kutte i petoreumsforskningen, sier Siri Helle Friedemann.
MISFORNØYD: - Det er helt galt å kutte i petoreumsforskningen, sier Siri Helle Friedemann. Bilde: CAMILLA AADLAND

Petromaks

Petromaks er et stort program i Norges forskningsråd. Programmet skal gjennom styrket kunnskapsutvikling, næringsutvikling og internasjonal konkurransekraft, bidra til at petroleumsressursene skaper økt verdi for det norske samfunnet.

Den overordnede målsettingen med Petromaks er å bidra til 50 år til med oljeproduksjon, og gass i et 100 års perspektiv.

Programmet omfatter både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling og anvendt forskning og teknologiutvikling. Petromaks skal i tillegg bidra til å oppfylle den nasjonale teknologistrategien til petroleumsnæringen "Olje og gass i det 21. århundre" (OG21).

Demo 2000

Demo 2000 ble iverksatt av tidligere olje og energiminister Anne Enger Lahnstein med det formål og få teste ut ny teknologi for å øke produksjonen av olje og gass på norsk sokkel. Programmet er bindeleddet mellom forskning og utvikling til pilotprosjekter, slik at det er mulig å teste ut nytt utstyr på felt i produksjon. Programmet er et samarbeidsprosjekt mellom Olje og energidepartementet, leverandørene og oljeindustrien.

Regjeringens forslag til statsbudsjett barberer finansieringen av FoU-programmene Petromaks og Demo 2000 med 32 millioner kroner, eller 15 prosent.

Kuttene vil først og fremst ramme dem som søker om nye tildelinger i høst.

Uviss skjebne

– Vi har en søknadsrunde nå. Der er et tillyst at vi kan dele ut 65 milioner kroner, forutsatt at det ikke skjer endringer i statsbudsjettet. Men det er nettopp det vi har fått. Hvordan dette vil slå ut vet ikke riktig ennå, sier Friedemann.Over hundre millioner mindre

Bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri olje og gass er også misfornøyd med forskningskuttet.

– For hver krone staten bevilger til petroleumsforskning, har historien vist leverandørene og oljeindustrien bidrar med tre kroner. Derfor er det et betydelig kutt i oljeforskningen som regjeringen foreslår, sier han.I strid med anbefalingene

Selv om Olje- og energidepartementet er tilgodesett med nye store forskningsmidler, er dette øremerket ny fornybar energi.

Frykten for at opptrappingen av at forskningen til ny fornybar energi går ut over nødvendig petroleumsforskning, har vært stor lengre tid.

Forlik

– Det er tydelig at årets budsjett er en følge av klimaforliket som er inngått på Stortinget, mener Friedemann.

– Den klare opptrappingen til energiforskning på 300 millioner er viktig. Men det er i strid med våre anbefalinger at petroleumsforskningen reduseres, sier direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.