ENERGI

Kunnskap fra vann til vind

SATSER: Vindkraft skal utgjøre 12 prosent av EUs elektrisitetsproduksjon innen 2020, mener kommisjonen.
SATSER: Vindkraft skal utgjøre 12 prosent av EUs elektrisitetsproduksjon innen 2020, mener kommisjonen. Bilde: Atle Abelsen

– Vindkraftteknologien er ikke så moden som vannkraftteknologien. Og det er ikke så store likheter mellom de to at det går an å overføre all erfaring og kompetanse fra vannkraft til vindkraft, sier rådgiver Lene Mostue hos EBL-Kompetanse.

Derfor har EBL satt i gang et prosjekt der de samarbeider med Sintef Energiforskning, svenske Elforsk og den tekniske høgskolen (KTH) i Stockholm om å utvikle like gode vedlikeholdsrutiner innen vindkraft som vannkraft.

– Det er behov for et leverandørnøytralt system for tilstands- og driftsoppfølging samt vedlikeholdsplanlegging. Dette vil bidra til verdifull kunnskap hos aktørene ved bestilling og spesifisering av nye vindmøllekomponenter.

Prosjektet strekker seg i perioden 2006–2008. Budsjettet er på fire millioner kroner. Foreløpig finansieres det kun av bransjeaktørene, men de vil søke støtte hos blant annet Forskningsrådets program for elkraftforskning, RENERGI, fra 2007.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.