OLJE OG GASS

Kronprinsen åpnet Peregrino-feltet

ÅPNET: Kronprins Haakon fikk æren av å stå for den offsielle åpningen, selvfølgelig med snorklipping, av Peregrino-feltet.
ÅPNET: Kronprins Haakon fikk æren av å stå for den offsielle åpningen, selvfølgelig med snorklipping, av Peregrino-feltet. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
25. mai 2011 - 08:37

BRASIL: – Det er veldig imponerende hva Statoil har fått til her, det er helt på grensen av det teknologisk mulige, sa kronprins Haakon under åpningen av feltet.

Han var flydd inn for å offisielt åpne Peregrino-feltet, som er Statoils største egenopererte felt utenfor norsk sokkel. Til stede var også olje- og energiminister Ola Borten Moe, Statoil-sjef Helge Lund, den brasilianske gruve- og energiministeren Edison Lobão og Norges ambassadør til Brasil, Turid Eusebio.

Statoil nest størst

Peregrino-feltet ble satt i produksjon 9. april i år, og inneholder anslagsvis 300- 600 millioner fat olje. Feltet produserer i dag rundt 35.000 fat olje, men Statoil har som ambisjon å øke produksjonen til 100.000 fat per dag innen 2012. Når feltet kommer i full produksjon vil det representere fem prosent av Brasils daglige totale produksjon.

Det vil også gjøre Statoil til det nest største oljeselskapet i Brasil – enn så lenge. I løpet av et par år blir selskapet antakelig forbigått av andre operatører.

Men ifølge Statoil-sjef Helge Lund representerer Peregrino en langsiktig satsing i Brasil.

– Vi ser på Brasil som en langtids forpliktelse. Vi har store ambisjoner med å få opp utvinningsraten fra Peregrino-feltet, og leter etter nye reserver. Vi er optimistiske til videreutvikling av feltet, og fortsetter med å utvikle vår posisjon i Brasil, sa Lund under åpningen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe, Kronprins Haakon og Statoils konsernsjef Helge Lund under den offisielle åpningen av Peregrino-feltet, Brasil.
HØYTIDELIG: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (f.v.), Kronprins Haakon og Statoils konsernsjef Helge Lund under den offisielle åpningen av Peregrino-feltet, Brasil. Maiken Ree

Imponert minister

En letebrønn som er boret på sørflanken av feltet bekrefter oppsidepotensialet. Statoil driver nå med avgrensningsboring av funnet, og har foreløpig ikke gitt noe estimat for hvor stort funnet er.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe gratulerte de involverte partene, og benyttet like godt muligheten til å invitere brasilianske selskaper inn på norsk sokkel.

– Jeg er imponert over hva jeg har sett. Dette er en stor dag for Statoil og alle bidragsytere. Jeg er også takknemlig for den tilliten brasilianske myndigheter har vist Statoil ved å tildele dem operatørskapet her. Brasil er i dag en av de mest attraktive petroleumsprovinsene som finnes. Norsk sokkel er også fortsatt et attraktivt investeringsmarked, og jeg ville gjerne likt å se brasilianske investeringer i Norge, sa Borten Moe i sin tale.

Les også: Fant mer i Peregrino

Polymer-injeksjon

Den norske delegasjonen ble vist rundt på FPSO-skipet (floating, production, storage and offloading) før den offisielle åpningsseremonien. Deretter ble journalister og den norske ministeren transportert over til brønnhodeplattformen Peregrino B for omvisning.

Peregrino er et såkalt tungoljefelt, hvor oljen er av veldig viskøs kvalitet og har en vekt tilnærmet vann. Det gjør den svært vanskelig å prosessere. Opprinnelig planla Statoil en utvinningsrate på 10 prosent, men her nå oppe i 20 prosent. Ambisjonen er 30 prosent.

Ved hjelp av pumper nede i brønnen og vanninjeksjon skal Statoil klare å få opp utvinningsgraden. I tillegg testes det ut for injeksjon av polymerer, som kan øke utvinningen ytterligere.

Les også: Produksjonen i gang på Peregrino

37 brønner

Peregrino-feltet ligger rundt 85 kilometer utenfor kysten av Rio de Janeiro på om lag 100 meters havdyp. Den første fasen av utbyggingen består av to brønnhodeplattformer og et FPSO-skip.

Det er planlagt til sammen 37 brønner på feltet, hvorav sju er injeksjonsbrønner.

Statoil har 60 prosent eierskap og er operatør for feltet. Partner er kinesiske Sinochem Group med 40 prosent andel.

Les også: Klar for Peregrinos utfordringer

Statoil skal bore mer på Peregrino

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.