IT

Kritisk for Comoyo å beholde dyktige utviklere

Nå må de finne teknologisk spennende prosjekter som frister.

SIKRER: Daglig leder Sven Thaulow (t.h.) og produktdirektør Grim H. Iversen hos Comoyo jobber for ikke å miste utviklere under omorganiseringen.
SIKRER: Daglig leder Sven Thaulow (t.h.) og produktdirektør Grim H. Iversen hos Comoyo jobber for ikke å miste utviklere under omorganiseringen. Bilde: Espen Zachariassen
12. sep. 2013 - 10:27

Med nedleggelsen av strømmetjenesten View har Telenors frittenkende digitale laboratorium Comoyo startet en kamp mot klokka for å beholde dyktige ingeniører.

Siden etableringen for tre år siden har staben vokst til rundt 130 hoder, og de fleste av dem er utviklere som har fått lov til å "leke seg" med ny teknologi.

De er hentet fra store internasjonale telekom- og internettselskaper som Google, Yahoo, Sun, Fast, Nokia og Trolltech.

Internt i bedriften har det vært usikkerhet en god stund om fremtiden til View. Dette var den første kommersielle tjenesten som har kommet ut av eksperimentene i Comoyo, og hver femte medarbeider har vært involvert.

Dette kan raskt få dyktige medarbeidere til å sjekke om gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet, noe både ledelsen og fagforeningen holder et øye med.

- Nå som avviklingen er besluttet, må vi regne med at en del føler at lufta har gått litt ut av ballongen. Derfor blir det viktig å sørge for nye spennende prosjekter som gjør at folk gleder seg til å gå på jobben, sier Bjørn Remseth, leder av teknagruppen i Comoyo og senior software engineer i selskapet.

Fra starten: Skal kapre 130 millioner kunder

Usikkerhet

Daglig leder Sven Thaulow jobber nettopp med en slik problemstilling i disse dager.

- Når vi skal gjennom store endringer i organisasjonen, må vi være oppmerksomme på at noen kan bli usikre på fremtiden. Og når dette får stor oppmerksomhet i mediene, kan det føre til ekstra uro som gjør at vi må snakke ekstra godt med folk i bedriften, sier Comoyo-sjefen til Teknisk Ukeblad.

Endringene i virksomheten er omfattende. Telenor har ikke gått ut med offisiell informasjon, men Teknisk Ukeblad har fått vite at hele Telenor Digital Services med rundt 500 ansatte skal integreres i Comoyo. Det betyr en ny hverdag for mange. Noen får nye ledere, mens andre er blitt overtallige.

Den teknologiske delen av staben er mennesker som er blitt nøysomt vurdert og rekruttert fra andre arbeidsgivere.

- Vi har brukt flittig eget nettverk. Det betyr at ansatte her har vervet tidligere kolleger, forklarer Thaulow.

Tekna peker på at det dette har gitt et spennende og godt miljø, der folk får lov til å fordype seg i teknologisk nybrottsarbeid - uten at man i utgangspunktet vet hva det fører frem til. I sommer endte denne arbeidsformen opp med Appear In, som er en nettbasert løsning for videokonferanse.

Nå er det vesentlig å videreutvikle løsningen - og ikke minst finne ut hvordan Telenor skal tjene penger på den.

Derfor er Thaulow & co avhengig av å beholde relevant kompetanse fra View-prosjektet.

Blant annet er det interessant å se om videoprosesseringsbiten kan benyttes på den nye videokonferanseløsningen.

Les også: Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

Risiko

- Dette er folk som ikke kommer til å gå arbeidsledig én dag hvis de finner på å forlate Comoyo, sier tillitsvalgt Remseth.

- Hvor stor er faren for at folk søker seg andre steder i en slik urolig fase?

- Det er alltid en risiko. Og den blir større hvis vi ikke klare å bygge moment med de tingene vi holder på med. Det bør skje fort, og da snakker jeg om de nærmeste ukene eller månedene. Hvis vi får til noe da, er jeg ikke så redd. Men hvis vi feiler, kan det by på utfordringer, svarer lederen av teknagruppen.

UROLIG: Tillitsvalgt Bjørn Remseth er urolig for at Comoyo-ledelsen ikke handler raskt nok for å beholde kritisk kompetanse.
UROLIG: Tillitsvalgt Bjørn Remseth er urolig for at Comoyo-ledelsen ikke handler raskt nok for å beholde kritisk kompetanse.

Les også: Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

Modus operandi

Ledelsen legger vekt på at staben er vant til endringer i arbeidshverdagen.

- Det er trist av vi ikke har klart å få lønnsomhet i et så stort prosjekt som View-tjenesten. På den annen side tar vi stadig opp prosjekter og satser dristig en periode før vi eventuelt må ta dem ned. Det er "modus operandi" hos oss, påpeker produktdirektør Grim H. Iversen. Han har selv jobbet med den sosiale kanalen Wave hos Google - som ble lagt ned fordi det ikke funket som planlagt.

Men han tenker på samme vis som Remseth og satser på å "holde trykket oppe".

Blant annet skal det holdes et såkalt hackaton om kort tid.

- Nå får vi jo litt ekstra tid til disposisjon, så her kan vi ta tak i de ideene som folk har brent for lenge, sier Iversen. Både han og Remseth gir uttrykk for at slike samlinger pleier å få det faglige humøret på toppnivå - og gjerne ender opp med en prototype på en ny løsning.

Les også:

Én feil her kan lamme togtrafikken fullstendig

Nesten ingen vet hva en smart strømmåler er

Utviklet digitale krisekart på fritiden  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.