IKT

Krangler om mobilt bredbånd

Med mobilt bredbånd kan du flytte kontoret ut til bilen...
Med mobilt bredbånd kan du flytte kontoret ut til bilen...Bilde: Illustrasjonsfoto

Nordisk Mobiltelefon hevder at de i morgen vil lansere det første landsdekkende mobile bredbåndnett i Norge.

I en pressemelding heter det at selskapet vil være det første som virkelig kan innfri politiske lovnader om ”bredbånd til alle”, uansett hvor i landet man bor og ferdes.

Under en pressekonferanse på Oslo Plaza skal tjenesten, produktene og planene for Nordisk Mobiltelefons satsing i Norge presenteres. De vil også lansere et merkenavn for det de hevder er mobilt superbredbånd.

- Mobilt bredbånd er ikke noe nytt. Det innførte vi 1. desember 2004. I dag er det 77,9 prosent av Norges befolkning som har 3G-dekning fra Telenor, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

By og land – hand i hand

På nettsidene til Nordisk Mobiltelefon – som er midlertidig fjernet før lanseringen – sto det at selskapets målgrupper er brukere som har behov av et bredbandsabonnement som fungerer like bra i byen som på landet.

På internett hevder Nordisk Mobiltelefon at de allerede har en god dekning, og at tjenesten kan benyttes av cirka 75 prosent av alle personer i Norge.

Full dekning?

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen reagerer på utspillet fra Nordisk Mobiltelefon:

- Jeg skjønner ikke hvordan de skal få til en dekning for hele Norge med kun 50 basestasjoner. Under Telecruise-seminaret i mai oppga de det lave antallet på basestasjoner som de ville bygge ut.

- For å sette dette i perspektiv, da Telenor hadde analoge NMT 400 i drift hadde vi 1.200 basestasjoner og vi dekket 85-86 prosent av Norges flateareal. Selv om CDMA 2000-stadarden har noe bedre dekning på sine basestasjoner enn UMTS, så tror jeg det vil bli en tøff og kostbar utbyggingsjobb for Nordisk Mobiltelefon dersom de skal kunne dekke hele Norges flateareal, noe de antyder i dagens pressemelding.

Svindyr utbygging

- Vi har lanserte mobil bredbånd for lenge siden – så vi ønsker Nordisk Mobiltelefoni velkommen etter! Jeg tror de vil få en tøff jobb med å matche vår dekning av mobilt bredbånd ettersom vi i dag har en befolkningsdekning på 76,5 prosent med UMTS og drøye 90 prosent med EDGE, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom.

- For å få til denne dekningen har vi brukt mellom en og to milliarder kroner på utbyggingen av mobil infrastruktur. Så det blir ikke billig for Nordisk Mobiltelefon dersom de skal klare å få til et landsdekkende mobilt bredbåndnett, noe de hevder. Først er de i hvert fall ikke, sier WormdahlKineserne kommer!

Administrerende direktør Nils Petter Tetlie i Nordisk Mobiltelefon skal i morgen også presentere internasjonale samarbeidspartnere. En representant for makedsdivisjonen til ZTE, Fang Rong, skal nemlig være til stede på pressekonferansen.

ZTE er ikke særlig kjent i Norge, men dette er Kinas største telekomfabrikant og er blant annet kjent for sine CDMA-telefoner.

Dette kan bety at velkjente Nokia er forbigått på levering av utstyr til Nordisk Mobiltelefon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.