BYGG

Kran knakk i to på taket av Googles nye bygg i Seattle

Fire døde da kranen skulle demonteres.

Fire mennesker mistet livet da en kran kollapset i Seattle.
Fire mennesker mistet livet da en kran kollapset i Seattle. Foto: Chelsea Oughton via AP / NTB scanpix
29. apr. 2019 - 14:29

Fire mennesker mistet livet og flere ble skadd da en kran kollapset i et område hvor IT-giganten Google bygger et nytt campus i Seattle i USA.

Google-bygningen var nær ferdigstillelse, og demontering av kranen var derfor igangsatt, fortalte Mike McQuaid, formann ved South Lake Union Community Council til Good Morning America.

Brannvesenet i byen på opplyste på  Twitter at kranen knuste fem biler da den falt ned fra et bygg lørdag ettermiddag lokal tid. Det er også brannvesenet som opplyser at fire personer er omkommet, mens tre er skadd og kjørt til sykehus.

  • Se videoer og bilder fra ulykken nederst i artikkelen
En lekkasje i et laboratorium førte til at nødetatene måtte rykke ut og evakuere en bygning ved Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim tirsdag.
Les også

Evakuering på NTNU: Undersøker årsaken til kjemikalielekkasje

Kraftig vind i området

De to kranoperatørene er blant de omkomne, skriver avisen Seattle Times. Øyenvitner sier til avisen at det var kraftig vind i området da ulykken skjedde.

Avisen USA Today skriver at en værobservasjon-stasjon som ligger i nærheten av ulykkesstedet viste at det var vindkast på opptil 37 km/t omtrent på den tiden da kranen falt.

– Det var fryktelig. Jeg så opp, og det blåste kraftig, forteller Esther Nelson, som jobber i nærheten og så ulykken.

Hun sier kranen ble brukt i arbeid på toppen av en bygning under oppføring da den knakk i to. En del falt ned på taket, mens den andre styrtet ned mot den trafikkerte gaten.

Må etterforske årsaken

Ulykken etterforskes, og en talsmann fra Washington Department of Labor and Industries, sa til USA Today at det trolig vil ta flere måneder før man finner ut årsaken til kollapsen. 

Avisen skriver videre at Google, Amazon og flere store teknologibedrifter utvider sine avdelinger i Seattle, noe som har ført til at det står flere kraner på byens mange kontor- og leilighetsbygg enn noe annet sted i USA. I januar var det rundt 60 kraner i Seattle.

Seattles borgermester Jenny Durkan påpekte at de har god oversikt over kransikkerheten i byen, men at de vil gjøre en ekstra vurdering av sikkerheten i etterspillet av ulykken.

Tidspunkt for planlagt gjenåpning av gamle og nye E6 ved Stenungsund i Sverige, som ble rammet av kvikkleireskred 23. september i 2023, er høsten 2024.
Les også

Sverige: Tre pågrepet etter kvikkleireskred

Flere nyhetsmedier har lagt ut bilder og videoer fra hendelsen på Twitter: 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.