BYGG

Kraftspekulant Einar Aas har fryst verdiene i eiendommene sine

Einar Aas vil hindre at andre kreditorer tar beslag med prioritet, og har derfor fryst eiendommer for opptil 200 millioner kroner i verdi.

Einar Aas tapte milliardbeløp på risikofylt spekulasjon i kraftmarkedet.
Einar Aas tapte milliardbeløp på risikofylt spekulasjon i kraftmarkedet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Krafttraderen Einar Aas har selv tinglyst såkalte urådighetserklæringer over alle eiendommene sine for å unngå at andre kreditorer tar beslag med prioritet.

Ifølge Dagens Næringsliv ble det klokka 21 tirsdag kveld registrert nye heftelser i eiendomsregisteret knyttet til alle eiendommene til 47-årige Aas fra Grimstad. Det skjedde gjennom advokatfirmaet Wikborg Rein.

– Wikborg Rein har representert Aas siden forrige torsdag, sier managing partner Finn Bjørnstad i Wikborg Rein.

Ifølge Bjørnstad er det ganske vanlig med slike urådigheter i denne typen saker.

Les også

– Dette blir registrert for å unngå at andre kreditorer tar beslag med prioritet, sier han.

Verdier på over 150 millioner kroner 

Einar Aas har ifølge avisa eiendommer for mellom 150 og 200 millioner kroner. Dette omfatter blant annet en leilighet på Tjuvholmen i Oslo, et hyttetun i Nissedal i Telemark og flere strandeiendommer på Sørlandet.

Einar Aas startet med krafttrading i egen regi i 2001 og har flere ganger figurert på inntektstoppen i Norge. Nå risikerer han imidlertid å bli slått personlig konkurs som følge av feilslåtte veddemål i kraftmarkedet.

Les også

Kraftbørsen Nasdaq Clearing har tapt 1,1 milliarder kroner, men ønsker å få dekket så mye som mulig av det Aas skylder dem.

Fakta om Einar Aas, milliardsmellen og konsekvensene

  • Kraftmegler Einar Aas (47) fra Grimstad har i flere år levert svært gode resultater fra handel med kraftderivater. Han har i en årrekke vært blant Norges rikeste menn og blant dem med høyest inntekt.
  • Mandag 10. september tapte han alt, og vel så det. Han hadde hatt interesser i kraftmarkedet for rundt 1,3 milliarder kroner, plassert i det som kan sammenlignes med et veddemål om hvordan kraftprisene skal utvikle seg.
  • Istedenfor at de norske prisene steg og nærmet seg det tyske prisnivået, slik Aas hadde satt pengene sine på, skjedde det motsatte. Tyske priser steg som følge av økt CO2-prising, og den våte høsten utlignet effekten av tørkesommeren. Den nordiske prisstigningen uteble.
  • Derimot økte prisforskjellen i det tyske og det nordiske kraftmarkedet til 17 ganger det som er normalt. Utviklingen var ekstrem og blir kalt «en svart svane» – en svært overraskende hendelse som får voldsomme konsekvenser – av kraftbørsen Nasdaq Oslo.
  • Aas selv konkluderte med at det eneste utfallet var akkord eller konkurs.
  • Tapet må dekkes inn av en rekke aktører på kraftbørsen gjennom oppgjørssentralen Nasdaq Clearings sikringsfond, i tillegg til fondet og Aas selv. Clearinghuset stiller garanti for oppgjør for begge parter i en handel og står med risikoen.
  • Statkraft, Equinor, kraftselskapet BKK i Hordaland er blant de norske selskapene som må skyte inn flere titalls millioner kroner til fondet.
  • Verst har det gått utover finske Fortum, som må skyte inn rundt 192 millioner kroner. Svenske Vattenfall må dekke rundt 5,7 millioner kroner av tapet milliardsmellen påførte Nasdaq Clearing.
  • Tilsynskollegiet som ledes av den svenske Finansinspektionen, hvor Finanstilsynet deltar, har satt Nasdaq Clearing under tilsyn for å undersøke om børsen «har fulgt gjeldende regelverk og om regelverket er tilstrekkelig».
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.