INDUSTRI

Kraftsatsing til Kina

Bilde: Metallkraft
Finn Halvorsen
16. nov. 2007 - 07:02

Planene om enda en fabrikk i Norge er skrinlagt, men anlegget i Kristiansand består.

Knut Henriksen etablerte Metallkraft AS i 1999.

Forretningsideen var utvikling av gjenvinningsteknologi for sagslam fra solcelleindustrien. Det består av en blanding av silisiumkarbid, glykol og silisium.Kristiansand og Kina

Anlegget i Kristiansand vil ha en kapasitet på 5000 tonn i året. Det var en stund snakk om å etablere en fabrikk i Meråker, men dette er nå lagt på is.

Virksomheten i Norge blir konsentrert i Kristiansand.

Fire ganger større

– Fabrikken i Kina, som vil stå ferdig i løpet av neste år, blir vesentlig større. I første fase vil den kunne gjenvinne 20 000 tonn sagslam i året, men det ligger inne planer for utvidelse inntil 80 000 tonn i året ved behov, sier administrerende direktør Gunnar Kulia i Metallkraft.

Kina-satsingen kommer som et direkte resultat av en kontrakt med den kinesiske solcelleprodusenten Shunda i Yangzhou nord for Shanghai.

– Det kinesiske solcellemarkedet er i sterk vekst, og vi tror at vår samarbeidspartner Shunda vil bli en av de største i Kina. Men i det området vi nå etablerer oss ligger det også en rekke andre produsenter av solcelleskiver som kan være potensielle kunder, sier Kulia.Ambisiøse mål

Kulia forteller om meget ambisiøse mål for Metallkrafts framtid.

– Vår ambisjon er å være en av to ledende bedrifter i dette markedet på verdensbasis. Det betyr en markedsandel på 20 prosent innen 2012 og en omsetning rundt en milliard kroner, sier Kulia.

Milliardplaner

For å få dette til ligger det også en investeringsplan på ca. 1,6 milliarder kroner de neste fem årene.

Kulia sier at det også vil være naturlig å søke samarbeid med noen av de store europeiske aktørene på området. Disse kan eventuelt betjenes fra Kristiansand, men det kan også bli aktuelt å etablere en fabrikk ett eller annet sted i Europa.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.