OLJE OG GASS

Kraftkamp kan forsinke Gjøa

Gjøa-plattformen.
Gjøa-plattformen. Bilde: AKER KVÆRNER

Årsaken er at olje- og energiminister Åslaug Haga ikke vil godta StatoilHydros ønske om å få hente kraften til plattformen fra selskapets planlagte gasskraftverk på Mongstad. I stedet vil hun ta hensyn til distriktspolitikken, og pålegge at kraften hentes fra Lutelandet i Sogn og Fjordane.

Flere advarsler

- Saken handler om at flertallet på Stortinget har sagt at kraften til Gjøa skal komme fra Lutelandet hvis det er teknisk mulig og miljømessig forsvarlig. Saken er til ankebehandling i departementet nå. Mitt utgangspunkt er at Stortinget ønske skal gjennomføres, sier Haga til Dagens Næringsliv.

I brev har StatoilHydro advart både mot økte kostnader og forsinkelser i tidsplanen dersom de ikke får hente strøm fra Mongstad, og hevder at strømnettet i Sogn og Fjordane vil gi større risiko for driftsavbrudd på plattformen.

Må høre på Stortinget

- Det er ingen tvil om at StatoilHydro helst vil ha kraft fra Mongstad. Det er komplisert å endre sted, sier StatoilHydros norgessjef Tore Torvund til avisen.

Haga tviler ikke på at StatoilHydro har rett både om økte kostnader og økt risiko for forsinkelser, men sier at hun som statsråd ikke kan overse Stortingets ønske.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.