Kraftkabelen til England åpner i dag: Prissjokket uteble

Synlig lettelse hos Statnett-ledelsen da det viste seg at strømprisen på Sørlandet går ned fredag.

Kraftkabelen til England åpner i dag: Prissjokket uteble
Norge har det siste året åpnet to utenlandskabler; Nordlink til Tyskland og North Sea Link til Storbritannia. Illustrasjon: Kjersti Magnussen, TU
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Fredag klokka 9 settes North Sea Link i drift. Det er den første kraftkabelen mellom Norge og England.

Torsdag formiddag ble den første strømauksjonen avholdt. Enkelte analytikere hadde spådd at prisen i Sør-Norge kom til å fyke i taket, men prisen for sørvestlandet (NO2) endte på 80,2 euro/MWt i snitt fredag. Det er det laveste tallet man har sett i dette området siden august.

Dermed var det en tydelig lettet Statnett-ledelse som møtte pressen etter framleggelsen av nettutviklingsplanen torsdag.

– Enkeltkabler gir ikke ekstrempriser

– Det er vanskelig å analysere nøyaktig hva som har skjedd, men vi er glade for at de ville prisene enkelte analytikere spådde ikke har blitt en realitet, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Henrik Glette.

Den dagen kabelen til Tyskland ble satt i prøvedrift gjorde den norske strømprisen et kjempehopp. Dette ble straks satt i sammenheng av strømselskaper og analytikere. Statnett-direktør Gunnar G. Løvås mente derimot at den viktigste faktoren var at en kabel mellom Norge og Sverige var tilbake i drift etter et utfall.

Inntrykket som festet seg var uansett at den nye kabelen dyttet strømprisen oppover. Det skjedde ikke denne gangen.

– Det understreker poenget vårt om at det ikke er enkeltkabler som skyver opp prisen til det ekstreme nivået vi nå har sett i Europa nå.

Les også

Allerede priset inn? 

– Været har hjulpet oss; det regner. Men aktørene i markedet har visst om kabelen lenge, og siden vannverdien er det viktigste for dem, kan det hende de har tatt hensyn til kabelen når de har planlagt over tid.

Statnett har hele veien sagt at kabelen til England vil øke strømprisen i Sør-Norge med 2–3 øre i snitt over tid. Den ekstreme høsten har ikke endret på det.

– Nei. Den prisen vi har sett nå er et resultat av det vi kan kalle en perfekt storm for strømmarkedet, men svært høye priser på kull, gass og CO₂, lite vind og tørre magasiner. Det er ikke kablene som gjør dette, og det er ikke et vedvarende nivå. Det ser vi på kvartalskontraktene framover at heller ikke markedet tror, sier Glette.

Norge mer påvirket av vind

Konserndirektør Gunnar G. Løvås tror kabelen vil gjøre strømprisen i Norge mindre avhengig av nedbør i vannmagasinene, men mer avhengig av hvor mye det blåser i Nord-Europa.

Gunnar G. Løvås, konserndirektør for system og marked i Statnett. Foto: Astrid Waller for Statnett

– Når det blåser mye vil vi importere billig vind, og når det blåser lite vil vi eksportere godt betalt vannkraft. Vi får tilgang på mye billig import som vi ikke fullt ut forutså da vi planla kablene, for det er nullpris og negative priser i betydelig omfang i disse markedene, og det tror vi at vil fortsette, sier Løvås.

Han beskriver åpningen av North Sea Link (NSL) som en milepæl.

– Vi nå åpner kabelen den dagen vi lovte og under budsjett. Det klarte vi selv med Brexit, koronapandemi og et skip som sperret Suez-kanalen. Vi fikk mange «spennende» ting å følge med på i prosjektet som vi ikke hadde forutsett, sier Løvås.

Nevner ikke Northconnect

Brexit førte blant annet til at man måtte vi sette opp en separat auksjon bare for NSL, som går en time før den ordinære kraftauksjonen.

Den første auksjonen ble gjennomført torsdag klokka 11 og endte på 93 Euro/MWt i snitt for fredag. En time etterpå satte den vanlige kraftauksjonen prisen for Sørlandet (NO2) til 82 euro/MWt. 

Strømprisen i Storbritannia er vesentlig høyere: 188 euro/MWt i snitt i morgen.

Mens NSL-kabelen ble godkjent allerede i 2015, er planene for en kabel til Skottland – Northconnect – lagt på is av Stortinget. Northconnect er heller ikke nevnt i Statnetts nettutviklingsplan.

– Vi sier at vi trenger erfaring med de kablene vi har bygget, og vi forbereder oss på havvindutbygging som neste etappe, sier Løvås til TU.

Les også