ENERGI

Kostnadssmell for karbonfangstanlegg på Klemetsrud

En ny, ekstern kvalitetssikring av CO2-fangstprosjektet til Fortum Oslo Varme på Klemetsrud anslår at kostnadsrammen kan øke med 350 millioner kroner.

Klemetsrud forbrenningsanlegg i Oslo har som mål å bli verdens første i sitt slag med fullskala karbonfangst (CCS). Det kan bli dyrere enn planlagt.
Klemetsrud forbrenningsanlegg i Oslo har som mål å bli verdens første i sitt slag med fullskala karbonfangst (CCS). Det kan bli dyrere enn planlagt. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
22. apr. 2022 - 15:17

Det opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Kvalitetssikringen, som er utført av Atkins og Oslo Economics på oppdrag fra departementet, anslår investeringskostnader med en styringsramme på 4,6 milliarder kroner og en kostnadsramme på 5,5 milliarder kroner.

Det er henholdsvis 170 millioner og 350 millioner kroner høyere enn ved forrige undersøkelse fra 2020 (KS2).

Økningen kommer først og fremst av endringer i blant annet markedspriser.

De årlige driftskostnadene uten sikring av strømpriser er anslått å øke med mellom 50 millioner og 100 millioner kroner sammenlignet med KS2. Økte strømpriser og økte markedspriser generelt ligger til grunn for beregningen.

22. mars opplyste Oslo kommune at de hadde sikret fullfinansiering av karbonfangst på fjernvarmeanlegget på Klemetsrud, som står for 14 prosent av byens utslipp.

Norcems sementfabrikk i Brevik skal etter planen begynne med CO2-fangst i 2024. Etter påske skal selskapet i formelle forhandlinger med Olje- og energidepartementet om hvordan kostnadsoverskridelsene i prosjektet skal dekkes.
Les også

Planlagt CO2-fangst kan bli skrinlagt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.