KLIMA

Kontrollerer ikke søpla godt nok

SKADELIG: På fyllplasser som dette i Agbobloshie i Ghana finnes det mye avfall som inneholder kjemikalier. Mange av disse kjemikaliene lekker direkte ut i naturen og utgjør dermed en fare for lokalbefolkningen. Riksrevisjonen mener kontrollen på slikt avfall er for dårlig.
SKADELIG: På fyllplasser som dette i Agbobloshie i Ghana finnes det mye avfall som inneholder kjemikalier. Mange av disse kjemikaliene lekker direkte ut i naturen og utgjør dermed en fare for lokalbefolkningen. Riksrevisjonen mener kontrollen på slikt avfall er for dårlig. Bilde: Klif

I desember skrev Teknisk Ukeblad at Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) truet med å fengsle folk som driver med eksport av farlig avfall.

Klif har hatt kontroller sammen med Toll- og avgiftsdirektoratet, men i dag leverte Riksrevisjonen en rapport til Stortinget hvor de blant annet understreker at det er gjort for få.

– Utilstrekkelig– Kontrollen med eksport av farlig avfall er utilstrekkelig. Det er nødvendig med mer regelmessig og risikobasert tilsyn for å stanse ulovlig eksport, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Riksrevisor Jørgen Kosmo.
SKEPTISK: Riksrevisor Jørgen Kosmo mener kontrollen med eksport av farlig avfall er for dårlig. Foto: Ståle Andersen Ståle Andersen

Jobber kontinuerlig

Avdelingsdirektør Marit Kjeldby i miljøgiftavdelingen til Klif sier at de prøver å lage et strengere regelverk.– Vi tror det er viktig å holde trykket på tilsynet med avfall. Et strengt regelverk og bedre tilsyn har fungert tidligere, så det vil vi fortsette med. Vi skal også fortsette samarbeidet med tollmyndighetene for å stanse ulovlig eksport av avfall, sier hun.

Hun synes likevel det er viktig å presisere at en stor del av avfallet blir håndtert riktig.

– De nye tallene viser at 94 prosent av det farlige avfallet havnet til godkjent håndtering i 2010. Det er én prosent mer enn året før. Det er fint at Riksrevisjonen har gått igjennom rutinene og sett hvordan vi jobber med dette. Det er nyttig for oss og vi synes også det er gledelig at de noterer seg at det har vært en positiv utvikling på dette området.

VIL SKJERPE: Marit Kjeldby i miljøgiftavdelingen til Klif vil ha strengere regelverk for ulovlig eksport av avfall. Foto: John Petter Reinertsen John Petter Reinertsen

Fant flere feil

Riksrevisjonens undersøkelse viser at det er alvorlige feil og mangler hos returselskapene som skal sørge for at avfallet fra importører og produsenter av elektriske og elektroniske produkter blir håndtert riktig.

Utslipp til havet

I tillegg er det store svakheter med Sjøfartsdirektoratets oppfølging og kontroll med innlevering av farlig avfall fra skipsfart i norske havner. Dette øker risikoen for utslipp av olje og kjemikalier i havet.

Riksrevisjonen sier at de forventer at Miljøverndepartementet følger opp Sjøfartsdirektoratet for å sikre bedre kontroll på dette.

Lover å bli bedre

Miljødirektoratet sier i sin uttalelse til Riksrevisjonen at de prioriterer forsvarlig håndtering av farlig avfall høyt. De opplyser også at de skal styrke tilsynet av alle bransjene og arbeide med å endre regelverket for å forbedre innsamlingen av småelektronikk.

Les også:

Vi drukner i søppel

Anmelder selskaper for lagring av farlig avfall

Råttent spill om farlig avfall

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.