IT

Kommuner kutter ut Openoffice

Sarpsborg kommune og Akershus fylkeskommune går bort fra Openoffice og velger Microsoft Office i stedet.
Sarpsborg kommune og Akershus fylkeskommune går bort fra Openoffice og velger Microsoft Office i stedet. Bilde: Montasje

– Det var som å komme til steinalderen. Det gikk ikke an å finne folk via internett, e-postsystemet og adresseboken var ubrukelig, sier IT-sjef Tommy Otnes i Sarpsborg kommune til magasinet Offsek, som omhandler ledelse i offentlig sektor.

Sparer med Microsoft

Kommunen beregnet i 2005 at de ville spare fire millioner i året på å ikke kjøpe lisenser fra Microsoft, og gikk heller for gratiskonkurrenten Openoffice.org.

Nå har pipen fått en annen låt, og Sarpsborg kommune vraket Openoffice og e-postklienten Thunderbird i fjor sommer, til fordel for Microsoft Office.

Resultatet skal ha blitt mer effektive medarbeidere.

– Total innsparing anslås til rundt 19 millioner kroner neste år. Innføringen av Office er en av de største faktorene i den besparelsen, sier seksjonsleder Pål Nilsen til digi.no.

– Latterlig

Nasjonalt senter for fri programvare stiller seg svært skeptisk til den påstanden.

– Hvis Sarpsborg kommune sier de skal spare 15 millioner kroner i året på å gå over til Microsoft i forhold til OpenOffice så vil jeg beskrive det som en latterlig påstand, sier konstituert direktør Christer Gundersen i Friprogsenteret til Digi.

Også Akershus fylkeskommune annonserer i dag at de velger bort Openoffice som kontorpakke, både for elever og ansatte. Det skjer etter at de har satset på Openoffice i nærmere 10 år, og benyttet det for sine nærmere 20.000 brukere.

– Etter en lengre prosess har Akershus fylkeskommune nå valgt å standardisere på MS Office. Den viktigste begrunnelsen er at MS Office har best integrasjon mot pedagogiske- og administrative fagprogrammer, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Formatkluss

IT-sjef Per Magne Aadnøy etterlyser større valgfrihet.

– Det er behov for sterkere og tydeligere signaler fra sentrale myndigheter i arbeidet med fremme bruk av fri programvare og bruk av filformater i henhold til IT-standarder for offentlig sektor, sier han.

Akershus fylkeskommune mener likevel de har spart penger på lisenser ved å bruke Openoffice og medvirket til økt konkurranse i markedet.

– Akershus fylkeskommune vil fortsette å støtte stiftelsen "Åpne kontorprogrammer på norsk" som blant annet ivaretar norsk oversettelse av OpenOffice, for å medvirke til at det finnes alternative løsninger i markedet, skriver fylkeskommunen.

Les også: Standardformatene fungerer ikke

Gransker kommunal frykt for fri programvare

Staten kjøper stadig mer av Microsoft

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.