PRODUKSJON

Knalldyrt lynnedslag

UTSLÅTT HØYSPENT: Under et kraftig tordenvær den 11. mai slo lynet ned i anleggskranen for byggetrinn to på Hydros klorfabrikker på Rafnes. Lynet ble videre ledet inn i det intren høyspentnette til høyre på bildet, med etterhvert store følger.
UTSLÅTT HØYSPENT: Under et kraftig tordenvær den 11. mai slo lynet ned i anleggskranen for byggetrinn to på Hydros klorfabrikker på Rafnes. Lynet ble videre ledet inn i det intren høyspentnette til høyre på bildet, med etterhvert store følger.

Bamble/Rafnes: Hele petrokjemivirksomheten ble slått ut av lynet som fulte tordenværet 11. mai. Konsekvenser ble store for både Hydros anlegg på Rafnes, Noretyls cracker (prosessenhet), samt Borealisfabrikken i Bamble.Etter lynnedslaget kom anleggene fort opp igjen, men ikke alt var som før. Den kraftige overspenningen medførte at isolasjonen i høyspentfordelingsnettet på Hydros anlegg, og nettet til Noretyls cracker, ble skadet.

De føste tegnene til skader kom den 21. mai med et strømutfall, så kom et strømutfall til 22. mai. Prosessanlegene ble nødavstengt, og det ble ikke startet opp igjen.

For bedriftsledelsen var alternativene få. 22 kV-kablene måtte skiftes ut så raskt som mulig.

Hydro har avbruddsforsikring i forbindelse med driftsstans, men egenandelen er på 10 millioner kroner. – Vi har ikke fått oversikt over alle kostnadene ennå, og vet derfor ikke om vi kommer til å bruke forsikringen, sier administrerende direktør for Hydro Polymers, Leif Hellebø til TU.

47 mann

Skagerak Nett fikk oppgaven med å skifte alle høyspentkablene på anlegget. De måtte snu seg rundt i en fart. Den første utfordringen lå i få tak i kabler. Både Norge, Skandinavia og Nord-Europa forøvrig, ble trålet for å få tak nok kabel. Allerede om natten 23. mai var den første på plass. Denne kom fra Namsos.

Resten kom fra Tyskland 30. mai. Dagen etter mønstret Skagerak Nett 47 mann for å gå løs på oppgaven. Den 1. juni om kvelden,var alle kablene skiftet ut og tordag 2. og fredag 3. juni kunne prosessanleggen kjøres opp igjen.Felles infrastruktur

– Jeg er imponert over innsatsen som ble gjort for å få anleggene opp igjen. Det var ikke enkelt å få tak i kabeler, men det har gått bra, sier Leif Hellebø fornøyd.

Det var viktigst å få igangkjørt Noretyl-anleggene. Ikke bare fordi denne fabrikken produserer råstoffene til både Hydro og Borealis, men også fordi dette anlegget produserer varmen i form av damp som skal til for å drive bedriftene. Noretyl produserer også nitrogen og instrumentluft for de to petrokjemibedriftene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.